Na stáří prý existuje jeden jediný účinný lék – a to je hrob a náhrobek. Omeletky Haliny Pawlowské

24. říjen 2021

Dnešní Omeletky na Dvojce jsou naplněny temným tématem. Řeč bude o stáří, bolesti a nemocech. Rady, jak přežít stáří, ovšem budou optimistické.

Jednou se mne můj tatínek zeptal, co znamená pojem druhá míza, že na ten pojem narazil v nějakém časopise, vypráví Halina Pawlowská.

Tak jsem tatínkovi vysvětlovala, že druhá míza se u mužů prostě nejčastěji projevuje, když chtějí mít vedle sebe hodně mladých žen. A můj tatínek na mne chvíli nechápavě koukal a pak řekl: ,No, ale to byla moje první míza!‘

Maminky jsem se jednou zeptala, jestli by chtěla být znovu mladá. Maminka mi odpověděla: ,Chraň bůh!‘ Tak jsem trochu přitvrdila: A co takhle třeba mladí milenci?! A moje matka v hrůze vyštěkla: ,Ještě to tak!‘“

Doktor v rodině

Nejhorší pravděpodobně je mít doktora v rodině. To Vás totiž nečeká sladká protekce, ale jen tvrdé pravdy typu: nevíš, co je opravdová bolest, to nic není, stárneš, nebo dokonce... umřeš!

Někdy se ale od příbuzných-doktorů nedozvíte nic. Moje kamarádka si vzala gynekologa, který jí sedm měsíců tvrdil, že má cystu. Cysta se jmenuje Veronika a dneska je jí 14.

Splín v nemocnici

Za mým tátou jsem kdysi byla v nemocnici, když měl otřes mozku. Tehdy opravoval anténu na střeše. Dobře jsme s maminkou věděly, že to skončí strašně, ale bylo zbytečné cokoli otci rozmlouvat. Postavil si na střechu štafle a malou stoličku, o kterou se opíral, aby udržel balanc. Ten udržel, ale stolička neudržela tátovu váhu, praskla a táta sletěl na komín a na hlavě měl sedmnáct stehů.

Na nemocničním pokoji ležel s pánem, který za tři dny zemřel. Táta mámě rozrušeně vykládal, že sestry toho pána úmyslně zavraždily. Máma oponovala, že normálně umřel, protože mu bylo devadesát dva let.

Otec ale tvrdil, že na něj sestry otevřely okno, a že to byla úkladná vražda! Máma trpělivě vysvětlovala, že každý člověk jednou umře. A když otec nesouhlasně mlčel, tak máma drsně dodala: ,I ty umřeš!‘ A můj táta byl dlouho ticho a pak řekl: ,Ničemu nerozumíš!‘

Milí posluchači, dovolte na závěr trochu černého humoru: Na stáří prý existuje jediný účinný lék, a to je hrob a náhrobek.

V Omeletkách dále zazní tipy herce Václava Šandy na zajímavé filmy s tématem stáří či nemoci. Halina Pawlowská se podělí o recept na vynikající avokádové guacamole. Zazní příběh posluchače Ondřeje Gargoše a povídka Haliny Pawlowské Ať zešílí láskou – Přezrálým ženám patří svět.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.