Pro trochu splínu ještě nezahynu! Podzimní Omeletky s Halinou Pawlowskou

25. září 2021

To, že si většina veverek tvoří během podzimu zásoby na zimu, se obecně ví. Věděli jste ale, že ve srovnání se zbytkem roku vzroste veverkám na podzim jejich paměťové a emoční centrum v mozku až o 15 %? Omeletky s podzimní náplní nabízí Dvojka.

S příchodem podzimu jsem si vzpomněla na jednu podzimní historku. Jela jsem ke kamarádovi na chalupu udělat podzimní úklid, shrabat listí a sklidit zahrádku. Mimo jiné jsme měli také za úkol zasadit šest malých meruněk. Asi po hodině jsme byli hotoví a spokojeně se šli pochlubit... vypráví Halina Pawlowská.

Jenže kamarád se nadšeně netvářil a druhý den ráno všechny meruňky přesadil. Jeho přítelkyně tedy šla zjistit, proč to udělal. ,Víš miláčku, člověk by řekl: zasadit meruňku... Ale taková meruňka, to je běh na dlouhou trať. Já ji dnes zasadím o pár centimetrů vedle, než bych měl, a za deset let mi to zboří tady tu kůlnu, kterou za pět let postavím, abych měl ty meruňky kam dávat.‘

Na houby ve středu

Když se řekne podzim, vybaví se Halině Pawlowské dýně. Moje teta Mici z dýní připravovala skvělé čatní, které mi moc chutnalo k masu. Taky dělala z dýní kompot, ten mi ale nechutnal vůbec, a dýňovou polévku. Já mám ráda recept s pomerančem, ale stejně dám vždycky přednost kulajdě anebo kyselu.

Houby samozřejmě také patří k podzimu. Můj táta byl vášnivý houbař. Pamatuji si, jak k nám jednou do Pecky přijeli známí a chtěli jít na houby. Poprosili otce, aby jim poradil kam jít a kdy jít. A dočkali se rady: ,Jděte ve středu. Všichni chodíme ve středu, protože to je v lese nejmíň lidí.‘

Bílé larvy

Můj syn má podzim rád. Ví, že já ne, a tak mě s rozkoší provokuje líčením nádherně tlejícího listí a vypráví mi o úžasné hřbitovní vůni mokré hlíny. ,Ty jsi tak morbidní,‘ řekla jsem mu nedávno, ,ty snad vůbec nejsi normální. Normální člověk má rád jaro!‘ Znechuceně odfrkl: ,Jaro nesnáším! Hnusí se mi, jak se všichni vyhrnou ven, vypadají po zimě jako bílé larvy, přiblble se usmívají a radujou se, jak všechno pučí a pučí… Jo, to mi připomíná: Nepůjčila bys mi dva tisíce?‘

V Omeletkách ještě prozradí herec Václav Šanda, jaké zajímavé filmy s podzimní tematikou by Vám neměly uniknout. Svoji podzimní povídku přečte Halina Pawlowská. A na závěr přidá recept na kaštanové pyré.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související