Nespokojenost zaháním koňakovou špičkou. Omeletky Haliny Pawlowské

27. červen 2021

Kde se v člověku bere nespokojenost? Jak s ní nakládat, jak se jí zbavit a jak s ní hlavně neotravovat spokojené okolí? Na to budou hledat odpověď dnešní Omeletky.

Dnešní díl Omeletek vychází ze sociologického průzkumu, na kterém spolupracovalo dvacet sedm psychologických poraden. Výsledky jsou děsivé. Většina z dotázaných totiž odpověděla, že je se svým životem nespokojena. A proč? Protože si ho představovali jinak.

Můžou za to rodiče

Nejhorší na jejich pocitu nespokojenosti je ale prý to, že vědí, že zklamali, zejména své rodiče. Já jsem je zklamala hned několikrát. Nejdřív mámu, když mi začala růst prsa a začala jsem být neelegantní, protože to je výsada jen placatých dam. A pak tátu, když jsem nechtěla kandidovat na prezidenta, konstatuje Halina Pawlowská.

Proč jsme ale nespokojení i tehdy, když zdánlivě všechno máme? Možná na to přišel už dávno filozof Sokrates, když řekl: Ten, kdo není spokojený s tím, co má, nebyl by spokojený ani s tím, co by chtěl.

Štěstí je jen muška zlatá

S čím bývá nejčastěji nespokojená herečka Martina Hudečková? Spokojenost mám postavenou jako absolutní životní cíl, kterému se snažím přiblížit. Štěstí je totiž, jak víme, jen muška zlatá. Ale spokojenost, to je stav mysli, kterého se snažím neustále dosáhnout. Zato nespokojená jsem nejčastěji sama se sebou a pak samozřejmě s okolím, které mi ubližuje.

Zmáhá někdy nespokojenost další veselou herečku Janu Paulovou? Většinou jsem nespokojená, když nemůžu být spokojená. Když jsou ale některé situace neřešitelné, řeším to různými zlepšovači nálady, třeba čokoládou.

Okurkové ochlazení

Často svoji nespokojenost zaháním nějakou lahůdkou, třeba koňakovou špičkou, přiznává Halina Pawlowská. Při konzumaci se cítím báječně, spokojeně, poté ale přijde nespokojenost se svou slabou vůlí, s postavou a s úplně se vším mrtvým i živým. 

Proto vám dnes ještě prozradí recept na pokrm, který se hodí do úmorných veder, je lahodný, ale kalorií má hodně málo – okurkovou polévku.

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchače, který si říká Stařec na chmelu, nazvaná All-in. Svoji povídku z knížky Jak blbá, tak široká přečte Halina Pawlowská. Svoje filmové tipy prozradí herec Václav Šanda.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.