Všechny houby jsou jedlé, některé jen jednou! Omeletky Haliny Pawlowské

7. srpen 2021

Omeletky jsou dnes naplněné houbami. Jak zavzpomínala Halina Pawlowská, na houby s rodiči jezdila už od dvou let.

Jezdili jsme do podkrkonošského městečka, které mému tatínkovi připomínalo kraj jeho dětství na Zakarpatské Ukrajině. Na houby jsem v létě chodila jako do práce. V sezoně se sbíraly denně.

Od devíti do dvou trvala má směna a já jsem přišla na to, že je báječné své myšlenky vzdálit od mechu, kde jsem často nenašla žádné hřibové hlavičky, od tátových pokynů, do jakého křoví mám vlézt kvůli ryzcům. Přišla jsem na to, že je fajn, vymýšlet si příběhy. Jsem přesvědčená, že díky houbám se ze mě stala spisovatelka. A jak říká můj oblíbený aforista Murphy: “Všechny houby jsou jedlé, některé však jen jednou!”

Za covidu byly plné lesy číhajících lidí

houby

Za covidu se ukázalo, jak moc my Češi přírodu milujeme. V žádné jiné zemi jsem neviděla v lese tolik podivně ustrojených lidí s divým, číhajícím výrazem, jak civí do země a našlapují jak kočka, aby svou kořist náhodou nevyplašili.

Byla jsem ve Finsku a v Norsku a tam jsem v lesích narazila na hřiby s klobouky velkými jako talíře. Nesbíral je nikdo! A když jsem se k nim vrhla, tak se na mne místní dívali vysoce podezíravě. Přitom sobí biftek s hříbky konzumovali úplně s přehledem.

Pýchavka může vážit i dvacet kilogramů

Houby drží i rekordy. V 60. letech minulého století se v Jizerkách objevila dvacetikilová pýchavka obrovská. Ovšem české pýchavky i velké hřiby ve srovnání s cizokrajnými houbami působí jako trpaslíci.

V africkém pralese roste termitovník obrovský a jeho klobouk může být i přes metr široký. Vůbec největší houbu světa našli před několika lety v Číně, vážila prý skoro pět set kilo!

V Omeletkách uslyšíte příběh paní Lídy z Červené Řečice. Jmenuje se Borůvky. Dozvíte se, jaký vztah k houbaření má zpěvačka Hanka Křížková a herečka Iva Hüttnerová. Halina Pawlowská přidá rovnou dva recepty. Ukrajinskou smaženici a chlebíčky s dušenými hříbky.

 

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související