Houbaření je záliba vhodná pro zarputilé introverty, říká mykolog Miroslav Beran

10. srpen 2020

Rostou? To je asi základní otázka pro každého houbaře. „Nějaká velká houbová vlna se v jižních Čechách zatím nedostavila," odpovídá mykolog Miroslav Beran moderátorce Hance Šoberové.

Na to, jestli houby rostou či nerostou, má vliv mnoho věcí. Kromě tepla a vlhkosti také vítr.

„A ten může být na růst devastující, protože vítr půdu vysušuje podobně, jako se suší prádlo,“ upřesňuje mykolog.

Houby letos zatím nerostou ani na Vysočině, mohou být sice nějaké lokální výjimky, ale plošně to zatím vypadá na neúrodu. Houbovým rokem byl například rok 2014, to rostly hodně. O rok později to bylo naopak.

„Většinou se ale i v mizerných letech nějaká houbová vlna objeví, ale to spíše na podzim,“ dodává Miroslav Beran.

Čtěte také

Kdy chodit na houby, ráno nebo večer? To záleží na tom, co od toho člověk očekává.

„Když má člověk svá místa, která nikdo jiný nezná, pak tam může jít kdykoliv. Klasicky se ale chodívá ráno,“ říká mykolog s tím, že on sám houby spíše sbírá hlavně do herbáře Jihočeského muzea. „Na houby jsem chodil už jako kluk se svým tátou. Tam jsem se naučil jednak základní druhy, ale i to, co vlastně houbaření je. Většina lidí to totiž neví. Houbaření je totiž záliba vhodná pro zarputilé introverty.“

Důležitá je totiž v tomto případě spíše ona pověstná cesta, nežli cíl. Je potřeba rozumět přírodě, po léta pozorovat různá místa. A tito lidé pak vědí, kdy jít na houby, protože mají odpozorováno, co na různých místech bylo třeba před třemi dny, nebo před týdnem a už vědí, co tam tím pádem bude dnes nebo zítra.

Více si poslechněte v rozhovoru, kde se ptá moderátorka Hanka Šoberová.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio