Koukejte do blba, zlepšuje to paměť! Omeletky Haliny Pawlowské

11. září 2021

Čím jen jsou dnes naplněné omeletky? Halina Pawlowská jim dala specifickou náplň, sklerózu.

Jednou jsem byla s kamarádkou Dášou pověřena, abychom zorganizovaly sraz bývalých spolužáků z devítiletky. Objednaly jsme spoustu jídla a pití, dokonce jsme stěhovaly nábytek a vyfešákovaly se, abychom zapůsobily. A pak jsme seděly nad těmi obloženými mísami. Asi za hodinu Dáša kníkla: "Ty Halino, prosím, tě a napsaly jsme vůbec někomu, aby dneska přišel?" No … nenapsaly.

Roztržitý byl i prezident

Roztržitost může zachvátit i prezidenta. Dělala jsem rozhovor s Václavem Havlem, a zkoprněla jsem, když odcházel k autu s mojí modrou taškou s rybičkami. Když si později četl text, našla jsem v kabelce místo svých jeho brýle.

A když jsem trávila odpoledne s Dášou Havlovou, zavolala svému muži, aby jí přivezl pléd. Pan prezident se jí ptal, kde má ten pléd najít. Dáša mu říkala: "No v té skříni v prvním patře. " Chvíli byla ticho a pak v úžasu pravila: "Jak to myslíš, že jsi zapomněl, kde je první patro?!"

Faux pas s gratulací

Dost velkou roztržitost prokázal můj kamarád Vojta, který zapomněl na výročí svatby, a jeho žena Vlaďka mu to dala dost znát. Tak se rozhodl pro romantické gesto, že jí nechá poslat do práce květiny. Nabídli mu navíc luxusní kartičky, na které vytisknou text, jaký bude chtít. Rozhodl se pro: „Mrzí mě, že jsem zapomněl. Miluji jen tebe."

Ovšem v květinářství taky něco zapomněli, protože manželce přišla do kanceláře plné zvědavých bab kytice s textem: „Mrzí mě, že miluji jen tebe."

Lepší paměť? Jíst, spát a koukat do blba

Občas každý z nás kouká "do blba". Správně by se mělo říkat pohled do chytra. V momentě, kdy oči uhnou a na nic se nesoustředí, se totiž spustí program s vizuální pamětí. A během spánku se myšlenky utřídí a upevňují. To zařídí podvědomí.

Takže já to shrnu. Pro zlepšení paměti stačí tři věci: jíst, spát a koukat do blba!

V Omeletkách se dozvíte, jak je na tom s pamětí Jitka Zelenková. Vašek Šanda prozradí, ve kterých filmech hraje roli paměť. Zaposloucháte se do příběhu Adély Špačkové s názvem Vztahuje se lockdown také na lamy? A Halina Pawlowská prozradí recept na krém s potravinami, které zlepšují paměť.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.