Na rostoucí autosedačky nespoléhejte, ukazují výsledky testů

3. srpen 2018

Při cestování s dětmi v autě je nejdůležitější jejich bezpečnost. Statistiky mluví jasnou řečí – není-li dítě připoutané v autosedačce, dochází i při nízkých rychlostech kolem 15 kilometrů za hodinu k tragickým následkům. Používání autosedaček u dětí menších než 150 cm nebo lehčích než 36 kg je proto u nás ze zákona povinné. Jak ale vybrat tu správnou?

„Někdy je složité vybírat autosedačku jenom v obchodě,“ připouští Michal Mikoláš z redakce časopisu dTest. „Ve správné prodejně by vám měli umožnit to, abyste si sami vyzkoušeli, jak autosedačku připevnit na sedadlo auta, protože i ta sebelepší autosedačka úplně pozbývá smysl, jakmile ji připevníte špatně.“

Jak správně cestovat s dětmi?

Děti bychom se měli snažit poutat proti směru jízdy tak dlouho, jak to jenom půjde. Předcházíme tak nebezpečí poškození krční páteře a míchy při čelním nárazu. Pokud cestujeme s miminkem v autosedačce na sedadle spolujezdce, nesmíme zapomenout deaktivovat airbag.

Způsob instalace autosedaček se naštěstí v posledních letech stále zjednodušuje. Většinu z nich je dnes možné snadno přicvaknout na sedačku auta pomocí isofixu. Autosedačku pro nejmenší děti, tzv. vajíčko, je potřeba nejprve nasadit na isofixovou základnu. U autosedaček pro starší děti je už isofix integrální součástí.

Co znamená, že je sedačka homologovaná?

„Všechny autosedačky, které jsou na našem trhu, musejí projít tzv. homologizací. To znamená, že musí splňovat určité hranice pro síly, které působí na dítě při nárazu,“ vysvětluje Michal Mikoláš. „V současnosti jsou určující dvě takové normy. Jedna se nazývá ECE R44 a vznikla už v 80. letech. V současné době ji ovšem nahrazuje norma i-SIZE, která je v platnosti od roku 2013, a do budoucna by měla tu starší normu, která dělí autosedačky podle hmotnostních kategorií, zcela nahradit.“

Čtěte takéDítě v autě: Nutnost autosedačky nebo podsedáku neurčuje věk, ale výška a hmotnost

Časem se tedy budou autosedačky dělit už pouze podle výšky dítěte, jak stanovuje norma i-SIZE. „Prakticky ve všech případech se výrobci snaží vložit do názvu autosedačky slůvko i-SIZE, aby spotřebitel hned věděl, že si kupuje autosedačku testovanou podle přísnějších norem,“ říká redaktor dTestu. Autosedačky, které splňují pouze starší normu, jsou na viditelném místě označené oranžovou nálepkou s označením normy R44.

Jak vybrat spolehlivou autosedačku?

  • Řiďte se výsledky nezávislých bezpečnostních testů a ověřenými certifikáty.
  • Před nákupem si autosedačku zkuste nainstalovat do auta. Ověřte, jestli se s ní jednoduše manipuluje.
  • Vyzkoušejte autosedačku i z hlediska pohodlí během delší jízdy. Zjistěte, jestli a jak je polohovatelná.
  • Ověřte si, jestli má sedačka odnímatelný potah a zda je možné jej běžným způsobem prát.

 

Výsledky testu

S nejhorším hodnocením z testu vyšla autosedačka CONCORD Ultimax, která byla naprosto nevyhovující v čelním nárazu, a to při obou možných způsobech připoutání, ať už po směru, nebo proti směru jízdy.

Dítě v autě

„Pro nejmenší děti doporučujeme autosedačku Maxi-Cosi Rock ať už se základnou i-SIZE, nebo bez ní. V obou případech dopadla velice dobře,“ říká Michal Mikoláš. „U dětí do 18 měsíců, tedy do nějakých 83 centimetrů a 13 kilogramů dopadla dobře KIDDY Evoluna i-Size 2. U dětí do čtyř let pak dopadla velice dobře Britax Römer Safefix, taky i_SIZE.“

Specifickou kategorií jsou autosedačky, které s dítětem rostou. Rodiče jim někdy dávají přednost, protože jsou celkově finančně výhodnější a není potřeba každého půl roku až rok pořizovat sedačku novou. Při testech mají situaci poněkud těžší, protože musí být bezvadné ve všech možných konfiguracích. Také je třeba brát v úvahu riziko stárnutí použitých materiálů. I z tohoto důvodu se mezi nimi nenajde mnoho takových, které by měly vynikající hodnocení.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio