Na kurzu přežití dojde i na slzy

23. červenec 2010

Novinář, úředník, diplomat či politik se v oblasti Blízkého východu může lehce ocitnout v situaci, při které jsou mu zkušenosti z jeho stávající profese... málo platné. Ovšem nemusíme cestovat daleko. Na ne příliš vzdáleném Balkáně stále najdeme zaminovaná pole. Své o tom ví páteční (23.7.) host moderátorky Zuzany Burešové, novinářka Dana Zlatohlávková, absolventka tzv. kurzu přežití, který pořádala česká armáda.








V České republice se kurz, zaměřený na řešení stresových situací a přežití v krizových situacích, pořádá již 15 let, a to od roku 1994. Výcvikový tábor najdeme na Velitelství výcviku - Vojenské akademie ve Vyškově a dostat se mezi účastníky kurzu není vůbec jednoduché. Rekrutováni jsou především stávajicí i budoucí pracovníci v krizových oblastech, mezi které D. Zlatohlávková jistě patří. Jak říká "výběrem projdou jen ti nejpovolanější". Je totiž složen z náročných psychotestů a fyzických zátěžových zkoušek, na jejichž základě armáda posuzuje vhodnost uchazeče. Z 50 přihlášených žadatelů uspělo pouhých 17.

Po uvedení do světa vojenských procedur a seznámení s armádní výstrojí následovaly rozličné přednášky, věnované první pomoci a krizovýmudálostem  obecně. Přednášky udělaly na zkušenou novinářku a pracovnici televize velký dojem. Zmínila zejména ty v podání praporčíka Martina Janečka (organizátora kurzu) nebo Adama Dolínka, rodáka z Čech (v současnosti žijícího v Austrálii), který je světově uznávaným expertem. Z jeho rad jsme se např. dozvěděli, že za štěstí lze považovat, když se člověk dostane do rukou věznitelů v Mexiku či Kolumbii. V těchto zemích je míra únosů osob sice vysoká, ovšem rukojmí má velkou šanci narazit na únosce, kterým jde pouze o peníze a nikoliv o politiku, či náboženské přesvědčení... pak nastává mnohem větší problém...

„V kurzu došlo i na slzy“. D. Zlatohlávková popsala stresové situace, za pomocí kterých instruktoři vytvořili napětí, dohánějící člověka až na samý okraj sil. Velké finále, v podobě únosu, při kterém se užívá i reálné mučení, se odehrálo ve vojenském prostoru nad Vyškovem. Předcházela mu celá řada modelových situací, simulujicích pohyb v imaginární oblasti nacházející se ve válečném konfliktu. Scénář byl dotvořen do nejmenšího detailu. Zmínila se např. o událostech při nichž se tzv. "fingovalo" zranění v minovém poli, či přepadení vládního konvoje. Těžkou zkouškou bylo i vybrání deseti nejdůležitějších věcí, které si účastníci mohli na několik dní ponechat nebo zabití krůty, představující poslední teplé jídlo na delší dobu. Po závěrečných krušných osmi hodinách únosu se odehrálo osvobození. Dana Zlatohlávková obdržela certifikát a svou účast zhodnotila slovy: „Velice bych se rozmýšlela, jestli kurz někomu doporučit“. Celá zkouška jí prý dala především zkušenost, že je možné únos a výslech vůbec přežít (pokud tedy budou únosci chtít). Všichni účastníci týden přežili, tři lidé účast vzdali a jedna z žen kurz neabsolvovala. Svým chováním neprokázala, že by byla schopna v reálném prostředí přežít.
Vy si ale můžete více poslechnout, a to v následujícím audiozáznamu pořadu Setkání Hosta do domu …

Logo







V rámci pondělního vysílání jsme se ujali hasičské výstroje a vyrazili k požáru, a to ve společnosti tiskového mluvčí hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Iva Mitáčka. Více se dozvíte v článku Eleny Jana Profouse "Množství zásahů hasičů často závisí na aktuálním počasí ..."

Ivo Mitáček












Populární herečka a zpěvačka Naďa Urbánková (vlastním jménem Naděžda Balabánová) vyhrála v nedávné době souboj se zákeřnou nemocí. Podařilo se jí znovu se plně zotavit a my jsme jí proto mohli přivítat v úterním vysílání na vlnách ČRo 2 - Praha. Rozhovor si poslechněte v záznamu pořadu nebo si přečtěte článek Eleny Horálkové "Naďa Urbánková si nestěžuje na osud"

Naďa Urbánková







Vydali byste se na dovolenou do Grónska? Mohla by snad být za současného tropického léta osvěžující představa tamních teplot, které běžně klesají dalece pod bod mrazu. O chladném ostrově nám přišli prozradit více manželé Klempířovi, kteří jsou populizátory a zároveň cestovateli po této nehostinné, leč nádherné krajině. Více v článku Pavly Kopřivové nebo středečním audio záznamu "Gróňané běžně pracují i při -42°C"

Alena a Jaroslav Klempířovi








Ve čtvrtek jsme hostili významnou osobnost naší hudební scény. Byl jím slavný dirigent Leoš Svárovský, který se aktuálně navrátil z Japonska, kde pracoval několik měsíců na uvedení Prodané nevěsty v provedení Tokyo Metropolitan Symphony Orchestru. Více se můžeme dozvědět v článku Věry Luptákové "Dobrý dirigent musí být hlavně diplomatem, taktikem a vůdčí osobností, tvrdí Leoš Svárovský"

Leoš Svárovský
















Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: Jan Sklenář
Spustit audio