Na krájení knedlíků použijte rybářský vlasec s knoflíky
Dnes nám poradí čtenářka Jiřina Zajíčková z Dolejších Hůrek, jak vyrobit správné české kynuté knedlíky.
Ingredience
Budeme potřebovat kostku droždí, lžičku soli, vejce, lžičku cukru a polohrubou mouku. Droždí rozdrobíme do dvou deci vody asi 25 °C teplé, do které předtím nasypeme lžičku cukru, když kvásek vzejde, nasypeme do mísy asi dvě velké polévkové naběračky mouky, přidáme sůl, vejce a vzešlý kvásek. Vše zamícháme, aby se ingredience spojily, po hrstech pak přidáváme mouku a těsto zpracováváme. Musí být takové, aby se nechytalo mísy, ale stále se pěkně táhlo, žádná modelína. Čím je těsto řidší, tím jsou knedlíky „peříčkovatější“.
Postup
Těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na mírné teplo. Když zrovna netopíme a teplo není ani na slunci na okně, zapneme na půl minuty plotýnku na kamnech, položíme na ni talíř a na ni postavíme mísu s těstem. Těsto necháme vykynout dvakrát – nakynuté srazíme a znovu necháme kynout. Pak teprve vytvarujeme čtyři podlouhlé knedlíky. Na jejich vaření použijeme širší kastrol s pokličkou, do kterého položíme rozevírací pařák, na něj dáme složenou utěrku a do kastrolu nalijeme konvičku vařící vody, aby byla hladina asi 2–3 cm ode dna. Dva knedlíky položíme na utěrku a po 18–20 minutách je vyměníme za další dva, celou dobu udržujeme vodu v plném varu. V páře knedlíky nikdy nepřevaříme a nejsou oslizlé. Hotové knedlíky vyndáme podběrákem a propícháme vidličkou, aby vyšla pára. Na krájení poradíme zlepšovák. Protože každá nit se časem rozpadne, pořídíme si nejslabší rybářský vlasec dlouhý asi 40 cm a na jeho oba konce přivážeme knoflíky. Knedlíky samozřejmě krájíme ještě za tepla.
Další podrobnosti najdete v lednovém časopise Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.