Můj vztah s Karlem Gottem byl a je neustále krásný, prohlašuje zpěvačka Jitka Zelenková

26. prosinec 2020

„Zažili jsme toho spoustu. Díky němu jsem poznala profesionalitu a vynikající kapelu. Byla to krásná spolupráce,“ vzpomíná na Zlatého slavíka zpěvačka Jitka Zelenková.

„Nacestovala jsem s ním tisíce kilometrů, procestovali jsme spoustu zemí za těch 14 let, díky němu jsem si mohla kupovat spoustu muziky. Byl to báječný a galantní člověk. Můj vztah s Karlem Gottem byl a je neustále krásný.”

Jitka prozradila i pár společných zážitků. „Jednu dobu se nám říkalo duo katastrofa, bourali jsme ve stejný den, já v Praze, on v Německu na dálnici. Otočil auto na střechu a krátce předtím natankoval plnou nádrž. Vyprávěl: Vzpomněl jsem si na Jamese Bonda, a tak jsem vykopl to okénko přesně podle jeho stylu.“

Bez lásky láska není

To je asi posluchači nejoblíbenější písnička od Jitky Zelenkové. Provází ji velkou část života a byl to i dárek k jejím letošním 70. narozeninám.

Oslavila je mj. i v rozhlasovém Toboganu na Dvojce. „Mí přátelé mi nic neřekli a jako dárek jsem dostala tuto písničku nově nazpívanou právě od nich s mnoha přáními,“ dodává.

Poprvé zazněl song v živém televizním přenosu pořadu Dva z jednoho města. Pak se Jirka Zelenková vznesla nad Prahu ve velkém balónu. „Přišel za mnou Petr Janda se slovy: Teda Jitko, říkali jsme si s celou kapelou, to se ti teda povedlo.“

Vánoce pod peřinou

Na Vánoce se Jitka Zelenková těšila hlavně v dětství, později s nimi má spojený stres z cest na koncerty. „Nejvíc jsem se vždy těšila na koncerty, Vánoce jsem pak oslavovala většinou až 26. prosince pod peřinou, protože jsem někde nastydla. Letos to ovsem bylo jiné.“

„Na začátku roku jsem tři měsíce strávila na horách, pak jsem oslavovala narozeniny a většina mých koncertů byla odložena. Tak jsem alespoň natočila nové verze mých písní a nechala vyrobit trička se slogany Bez lásky láska není a Máme si co říct. Lidé si mohli koupit vždycky jedno, druhé jsem pak odvezla lékařům do nemocnic, abych je potěšila,“ uzavírá zpěvačka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.