Můj sen je dělat muziku na plný úvazek. Zatím se ale musím hodně ohánět, říká zpěvačka Kateřina Marie Tichá

26. říjen 2023

Má ráda konvalinky, koláč s borůvkami, dělá paragliding a samozřejmě zpívá. Kateřina Marie Tichá byla v roce 2013 nominovaná na Českého slavíka jako objev roku. Letos v anketě Žebřík skončila třetí jako zpěvačka roku. Jaký bude název nového alba, které právě vzniká? Jak vzpomíná na vystupování s Karlem Gottem a Mirem Žbirkou? Proč nedokáže dávat najevo velkou radost? A co se stalo, že při paraglidingu skončila v kravíně na Costa Rice?

„Když jsem skončila s výcvikem paraglidingu, jeli jsme se skupinou na Costa Ricu. Ve vnitrozemí byly jiné vzdušné proudy. Přistála jsem ve stráni plné krav a kravinců. Když jsem se vyškrábala ven a podlezla s padákem asi 10 ohradníků, skončila jsem místo na silnici v kravíně. Ukázali mi telátka, dostala jsem čerstvé mléko a sýr. Asi mě jim bylo líto, viděli rozcuchané vlasy a potrhané oblečení,“ vypráví Kateřina Marie Tichá.

Můj sen? Chci se živit muzikou

Jednu z písniček věnovala Kateřina Marie Tichá své mladší sestře. „Na jedné z procházek jsme se zamýšlely nad tím, že máme problém výrazně projevovat velikou radost. Asi nikdy nebudeme skákat a dělat kotrmelce. Ale sama vím, když někomu udělám radost a vidím to štěstí, jak je to hezké, a taky bych to chtěla umět.“

Prostřední jméno Marie si vybrala po obou prababičkách. „Cítila jsem potřebu nějakých kořenů. Navíc se mi to jméno líbí. Bylo mi 17, když jsem začala zpívat a to jméno tam už zůstalo.“ Po čem dnes může mladá zpěvačka toužit? „Můj sen je živit se muzikou, dělat ji na plný úvazek, mít prostor věnovat se tvorbě. Zatím to tak není, musím se hodně ohánět,“ přiznává.

autoři: Tereza Kostková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.