Mořský vlk s italským rizotem
K rybám je vynikající např. šafránové, pórkové, fenyklové nebo černé rizoto.
Ingredience:
mořský vlk
sůl
olivový olej
čerstvé bylinky
šalotka
200g rýže (carnaroli, arborio)
1 dcl bílého vín
kuřecí vývar
máslo
sůl
pepř
parmazán
Příprava:
1. Filety nebo celého vlka marinujte olejem a bylinkami. Pečte zprudka, pak zlehka dopékejte s máslem. Rybu nesmíte přepéct, byla by suchá.
2. Na oleji zpěňte šalotku, přidejte nepranou rýži a orestujte. Zalijete vínem a nechte odvařit.
3. Postupně přilévejte horký kuřecí vývar tak, aby byla rýže stále ponořená. Principem je odvařit všechen vývar a rýže musí být akorát.
4. Ke konci vmíchejte hoblinku másla a dochuťe. Úplné finále je přidání parmazánu, případně smetany.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.