Morseovka

24. duben 2014

Jeden z nejrozšířenějších kódů, který lidem pomáhal komunikovat pouze kombinací teček a čárek, vynalezl Samuel Morse.

Samuel Finley Breese Morse byl vpravdě renesanční člověk a muž mnoha profesí. Narodil se 27. dubna 1791 v Charlestownu v Massachusetts. Jeho otec byl kazatelem kalvinistické církve.

Samuel byl velmi nadané a bystré dítě. Od malička se učil kreslit, na vysokou školu začal chodit už ve čtrnácti letech. A vedle výtvarného umění ho fascinovala elektřina.

Čtěte také

Když se měl Samuel rozhodnout, čím bude, vybral si malování – k veliké nelibosti rodičů. Odjel do Evropy, cestoval a na živobytí si vydělával portrétováním. Brzy mu ale došlo, že tohle řemeslo ho neuživí, a tak se rozhodl, že se vrátí do USA a bude učit malířství na univerzitě.

Při plavbě domů přes Atlantik se od jednoho ze spolucestujících poprvé dozvěděl o elektromagnetech a jejich vlastnostech. Možnost přeměny energie elektromagnetického pole na mechanickou energii Morseho vážně chytla. V hlavě se mu zrodil plán: zkonstruovat telegraf a používat ho k posílání zpráv.

Zakousl se do práce s vervou sobě vlastní. Protože v té době měl zrovna dost hluboko do kapsy, použil pro stavbu prototypu, co měl zrovna po ruce: malířský stojan, po domácku zhotovenou baterii a starý hodinový strojek.

Logo

První verzi telegrafu dokončil v roce 1835.
O dva roky později dokázal přenést na vzdálenost zhruba půl kilometru text: „Úspěšný experiment s telegrafem 4. září 1837.“

SOS? Ne, CQD

Po několika letech zdokonalování se mu povedlo dovést vynález do použitelné podoby. První americká telegrafní linka spojovala Washington a zhruba 60 kilometrů vzdálený Baltimore.

A 24. května 1844 odeslal z Washingtonu památnou větu „What hath God wrought“. Citát z Bible: Co to Bůh stvořil?

Vynález slavil obrovský úspěch po celém světě a zakázky se Morsemu hrnuly ze všech stran. Jenže konkurenti se do něj pustili jako vosy. Soudy se táhly léta a jeho nárok na vynález potvrdil až americký Nejvyšší soud.

V Rakousku-Uhersku byla první telegrafní linka zbudována v roce 1847 a císař František Josef I. udělil vynálezci zlatou císařskou medaili. Z Morseho se stal zámožný člověk a filantrop, podporoval náboženské spolky, vzdělávací organizace i chudé umělce.

Jedním z nejslavnějších Morseových signálů je SOS, který bývá mylně překládán jako „Save our souls“, tedy „Spaste naše duše“. Není ani pravda, že ho opakovaně vysílal potápějící se Titanic. Slavná loď používala starší a tehdy rozšířenější signál CQD, „Come Quickly, Danger“ neboli „Přijďte rychle, nebezpečí“. Signál SOS vyslala pouze jednou.

Morseův tegraf

Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio