Mongolsko je krásná krajina, nezasažená civilizací

22. červenec 2014

Je to země rozhlehlá a plná tradičních kočovníků. Na první pohled by se mohlo zdát, že neposkytuje nic zajímavého k vidění. Opak je ale pravdou.

Cestovatel a fotograf Martin Loew navštívil Mongolsko už dvakrát. „Když se řekne Mongolsko, vybavím si nekonečný prostor,“ popisuje cestovatel své dojmy.

Krajina se táhne od obzoru k obzoru a na horizontu není obvykle nic vidět.

Mongolsko je velmi známé svým extrémním podnebím. Jedná se o druhý největší vnitrozemský stát na světě. Panuje tam dost silné kontinentální klima.

Čtěte také

„Stručně řečeno, jsou tam velké výkyvy teplot mezi dnem a nocí i mezi létem a zimou,“ říká. K tomu se musí připočíst i velká nadmořská výška. „Obyvatelé tam zažívají opravdu velké extrémy.“

Mongolsko stojí za vidění

Sám Loew cestoval do Mongolska v létě, takže klima nebylo extrémní. Snad jen o poznání sušší.

Větší problém by rozhodně byl cestovat po Mongolsku v zimě. „To tam bývají mrazy a silné větry, kterým se těžko odolává.“

V posledních letech je v Mongolsku turistika na vzestupu. Přesto nelze čekat klasickou infrastrukturu jako v jiných zemích.

Mongolská step

Cestuje se tam většinou po prašných nezpevněných cestách, často i mimo ně. „Existuje tu něco jako hromadná doprava, ale ta je nespolehlivá, pomalá a přeplněná,“ říká Loew.

„Nejlepším způsobem je pronajmout si vlastní terénní auto,“ radí cestovatel. To je ovšem o poznání nákladnější.

Víra stále žije

Tradičním náboženstvím je už po několik staletí tibetský buddhismus. Většina klášterů byla sice ve 30. letech 20. století zrušena či zbořena, ale dnes se zase probouzejí k životu. „Je to rozhodně jedna z věcí, které v Mongolsku stojí za návštěvu.“

„Kromě toho je tam ale především krásna krajina,“ připomíná Martin Loew, kterého krásy místní přírody doslova uchvátily. Člověk k jejímu pochopení ale potřebuje trochu času.

Žijí ještě v Mongolsku kočovníci? Kam všude se Loew podíval? Jak dostal pozvánku do jurty? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: zis , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.