Molière: Lakomec. Ivan Trojan v titulní roli slavné komedie, ve které jde o peníze až v první řadě

18. březen 2023

Poslechněte si slavný tragikomický příběh o lichváři a chorobném chamtivci, který miluje své peníze víc než kohokoli z bližních. Bohatství je pro něj smyslem života, a když ho ztratí, ztrácí i zbytky zdravého rozumu. V titulní roli exceluje Ivan Trojan.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Osoby a obsazení: Harpagon (Ivan Trojan), Kleant (Filip Kaňkovský), Valér (Ondřej Brousek), Eliška (Anežka Šťastná), Mariana (Klára Suchá), Anselm (Jaromír Meduna), Frosina (Dana Černá), Jakub (Václav Vydra), Šimon (Jiří Knot), Štika (Petr Lněnička), Komisař (Lubor Šplíchal), Treska (Jiří Maryško) a Bumbal (Petr Šplíchal)
Překlad: Vladimír Mikeš
Hudba: Matěj Kroupa
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 15. 1. 2022

Představitel titulní role Ivan Trojan je nominován do probíhající ankety Neviditelný herec století.

V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasujte od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz

Vdovec Harpagon, otec dvou dospělých dětí Kleanta a Elišky, je posedlý hromaděním peněz, zároveň je přesvědčený, že ho o ně chce každý připravit. Navenek se tedy snaží vystupovat jako chudák a stejně lakomý je, i co se týče výdajů na domácnost a potřeby svých dětí. Neúnosná rodinná situace vyvrcholí ve chvíli, kdy se Harpagon rozhodne dceru a syna vyvdat a oženit proti jejich vůli, sám přitom plánuje sňatek s o mnoho let mladší dívkou. Zdá se, že otec má všechny prostředky k tomu, aby prosadil svou, jenže je zasažen na nejcitlivějším místě, když se mu ztratí doma ukryté peníze...

Pětiaktová hra v próze byla napsána v roce 1668 a v době svého vzniku velký ohlas nevzbudila. I když hrál titulní roli sám Molièr, který si v komických úlohách uměl získat přízeň obecenstva, dosáhl Lakomec v Palais Royal pouhých dvaceti repríz. Obliba komedie přišla až později, dnes patří k nejoceňovanějším a nejuváděnějším autorovým hrám a jméno Harpagon se stalo synonymem pro lakomého člověka. Rozhlasovou inscenaci nastudoval v roce 2022 režisér Lukáš Hlavica k 400. výročí autorova narození.

KUPUJTE NA RADIOTÉKA.CZ

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související