Molière. Dramatik s tajemným pseudonymem, který se přátelil s Ludvíkem XIV.

Proč si vlastně náš dnešní hrdina zvolil pseudonym Molière? Mnohokrát se ho ptali jeho kolegové, ale on se vždy jen tajuplně usmíval. Pseudonym poprvé použil roku 1644. Tehdy do svého pařížského divadla přijal nového herce a smlouvu podepsal jako de Molière. Původně se jmenoval Jean-Baptiste Poquelin. Napsal Tomáš Kaucký. Moderují Jan Kovařík, Monika Valentová.  

Poslechněte si příběh francouzského dramatika, který se narodil přesně před 399 lety v takzvaném Velkém století. A jak to bylo s jeho pseudonymem? To je záhada. Herci si běžně dávali rádoby urozená přízviska podle neexistujících panství nebo území. A právě do této hypotézy zapadá i fakt, že se zprvu podepisoval jako de Molière. Ve Francii se totiž běžně vyskytoval místopisný název Molière, který označoval oblasti, kde se těžil vápenec.

Blízký přítel Ludvíka XIV.

Molière žil v době Ludvíka XIV., dokonce se stal jeho blízkým přítelem. Také ale zažil hanbu, dluhy i pobyt ve vězení. Dostal se do křížku s neméně slavným kolegou. A zemřel v pouhých jednapadesáti letech. Prožil těžký život, přesto dokázal napsat desítky divadelních her a řada z nich je dobře známá i dnes. 

Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i v pondělí. Prozradíme tři indicie a vy můžete hádat, o kom si budeme povídat: Kimova hra, nosorožčí kůže a džungle. 

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Tomáš Kaucký , Jan Kovařík , Monika Valentová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.