„Moje největší přání?“ Moje hvězdy pronikly do soukromí Petra Jandy

7. září 2019

„Občas mám pocit, že si žena vzala Propast a ne mě,“ vtipkuje rocker z Olympicu o svém domově. Sám ale miluje Valašsko a můžete ho tam vidět, jak roznáší pivo.

Petr Janda nezahálí. Připravuje materiál na novou desku Olympicu, která by měla vyjít příští rok v březnu nebo v dubnu. Chtěl by vydat i sólovou ryze instrumentální desku, má rozepsanou divadelní hru a scénář k filmu a možná vznikne i knížka. „Ale největší přání? Obě holky bych rád provedl na maturitním večírku.“

Rocker vozí dcery do školy

S dětmi vyráží třikrát týdne do školy. Dcera Anežka se letos vypravila do páté, Rozárka do druhé třídy. Cestou prý ale musí popík, i když by jim raději zahrál třeba Beatles. Taneční muzika je podle něj „fast food“ na jedno použití, ta rocková je daleko propracovanější.

Děti často doprovází i do hodin klavíru, na tenis nebo ke koním. „A nejhorší je, když se sejdou moje Rozárka a Maruška mé dcery Marty, která bydlí na konci pozemku. Bohužel u nás doma, kde dělají neskutečný nepořádek,“ stěžuje si naoko.

Žena si vzala Propast, ne mě

Propast není jen domov. Ale i studio, ve kterém natáčeli české i světové hvězdy. Naposledy muzikanti z Berkeley College, kteří s Jandou vystupovali v USA a hráli a zpívali jeho písně. Na Propasti natáčela desku i česká skupina Kabát nebo Iveta Bartošová.

Vláďa Slezák a Petr Janda na Propasti

Na Propasti vznikla i písnička Okno mé lásky, pro dívku, která tam bydlela. Miluje to tam i jeho žena. „Občas mám pocit, že si žena vzala Propast a ne mě. Ona to tady miluje.“ Podobně on zbožňuje Valašsko. V tamním penzionu má nejen vlastní studio, kde dnes vzniká možná více než polovina nových písniček Olympicu, ale i občas tu i roznáší pivo. 

Co mu nesmí chybět

A co nesmí chybět v jeho pracovně? Sedm až osm kytar, mandolína, trofeje, knihovnička o muzice, malířství i architektuře. A rodinné fotky. „A taky fotografie mého syna z prvního manželství,“ doplňuje.

Ke zpěvákovi taky neodmyslitelně patří i kapela Souseďanka. „Nejdřív jsme si jen tak zahráli pro radost. Pak přišlo dvacet lidí, později se už vysazovala okna, pak stavěl stan a teď už máme i jeviště.“, V repertoáru mají písně Olympicu, ale Beatles, Rolling Stones, blues a dokonce i Adelle.

Jakou písničku nesnáší a přece jí hraje? Kdo je podle něj tmelí Olympic? Kdy rockeři z Čech naklonili letadlo na jednu stranu? A jaký je další oblíbený hudební nástroj Petra Jandy mimo kytary? 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.