Modrý les. Vstoupit do nebezpečného lesa je mnohdy jednodušší, než najít odvahu k proměně sebe sama

22. září 2024

Příběh se odehrává v zadluženém království. Jeho rozšafná panovnice má jednoduchý recept na to, jak zachránit královskou pokladnu. Výhodně provdá princeznu Lauru. Má pro ni dokonce úžasnou partii – prince vychovaného až ve Francii! Jenže všechno má nějaký háček. I když si královna plánuje budoucnost vlastní dcery, na trůn má nárok její dcera nevlastní.

Osoby a obsazení: Marylka (Marie Vančurová), Kuba (Tomáš Sýkora), Kmotra (Eva Jelínková), Královna (Simona Peková), Laura (Alžběta Kynclová), Viktor (Jiří Valůšek), Jan (Jan Grundman)
Napsala: Lenka Lagronová
Dramaturgie: Hana Hložková
Hudba: Jan Kyncl
Režie: Alexandra Bauerová
Natočeno v brněnském studiu v roce 2015

Jmenuje se Marylka a je to dobrosrdečná dívka s velkou zálibou v pečení a vaření. Dcera zesnulého krále má však jednu velkou vadu – trpí nízkým sebevědomím. Marylka se nedokáže vzepřít vypočítavé maceše a namyšlené Lauře, takže úpadku, do kterého ty dvě přivedly zemi, se jí zatím nepodařilo zabránit. Naštěstí se Marylčina pošramoceného sebevědomí zavčas ujme stará kmotra, která pamatuje lepší časy.
I v této pohádce platí, že rozumný a hodný hrdina nedostane nic zadarmo. Aby se království zase začalo dařit a bylo ve správných rukou, musí se Marylka postavit zlu, které páchají dvě hloupé ženy. Sjednat si pořádek v království, k čemuž patří i záchrana záhadného zvířete z Modrého lesa, není tak složité. Marylka stojí ale před mnohem těžším úkolem – musí proměnit samu sebe. Napravit vlastní chyby, převzít zodpovědnost za zemi a vůbec se odhodlat k rázným životním změnám však vyžaduje pořádnou osobní odvahu.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související