Ministr Havlíček se rozhoduje spíš pro průmysl než pro lidské životy, říká biochemik Trnka

5. březen 2021

„Padáme do propasti,“ varuje Jan Trnka. Odmítá srovnávání naší situace s Izraelem a ptá se: Co je pro nás priorita? Vzdělání a fungování společnosti? Anebo zakázky pro část průmyslu?

„Obávám se, že procházíme promořováním. Kroky, které vláda podniká, nejsou směřovány k potlačení viru. Spíš se snaží balancovat na hraně propasti. A ani to se v posledních týdnech příliš nedaří. A do té propasti už trochu padáme,“ hodnotí situaci biochemik Jan Trnka.

Vloni jsme průmysl zavřeli

„Sociologická data jasně ukazují, že největší rezerva rizikových kontaktů, do kterých se pořád ještě téměř nesáhlo, je v pracovním prostředí,“ soudí přednosta Ústavu biochemie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

„Vloni na jaře u nás došlo do značné míry k uzavření části průmyslu. A mělo to velmi významný efekt,“ připomíná v pořadu Jak to vidí... na Dvojce. Jako protiargument se ale často uvádí Izrael, kde se podařilo zvrátit nepříznivý stav i bez uzavření průmyslu.

Máme jinou strukturu práce než Izrael

„U nás ale v průmyslu pracuje mnohem víc lidí. Zhruba 38 %. Oproti 18 % v Izraeli. Takže když se u nás zavřou služby, obsáhneme tím 50 % pracující populace. Ale v Izraeli tím obsáhnou mnohem větší část. A tím pádem jím zbude menší část kontaktů,“ vysvětluje Trnka.

Koronavirus v Izraeli

„My jsme v úplně jiné situaci. Máme jinou strukturu práce. Proto jsou u nás mnohem zásadnější průmyslové podniky.“ Firmy by tak Trnka určitě zavřel. „Minimálně na dva až tři týdny. Velmi rychle bychom viděli efekt, což by nám pomohlo se dál rozhodnout.“

„Bez zásahu do pracovní oblasti se bohužel budeme dál pohybovat v číslech, v jakých se pohybujeme teď,“ myslí si. „Budeme prodlužovat situaci a říkat: Zavření podniků by bylo velmi drahé. Ale my jsme v situaci, která je už sama o sobě velmi drahá.“

Životy vs. ekonomika

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by ale firmy přišly o zakázky na léta dopředu. Nahradily by je jiní dodavatelé a mělo by to „dopady do celé naší ekonomiky i do spotřebitelského chování“.

Karel Havlíček

„Staví se tu do kontrastu lidský život a ekonomika,“ míní Trnka. „A to je ve výsledku politická otázka. Já rozumím tomu, že pan ministr jakožto politik se rozhoduje spíše pro ten průmysl než pro lidské životy. Ale když se podíváme na hledání rovnováhy, tak kromě tohodle ostrého kontrastu životů a výdělku firem se musíme dívat i třeba na školy.“

„Jsme v situaci, kdy už měsíce nechodí naprostá většina žáků a studentů do škol. Ale vedle toho máme otevřené firmy. Co je tedy pro nás větší priorita? Vzdělání a fungování společnosti? Anebo to, že nějaká část průmyslu bude mít zakázky?“

Další témata rozhovoru: efekt nových opatření; nové mutace koronaviru; jak vakcinovat; schvalování vakcíny Sputnik V; nové léky proti nemoci covid-19; vývoj české vakcíny.

autoři: Zita Senková , Jan Trnka , rota
Spustit audio

Související