Mim Radim Vizváry: Vážím si přátelství s Borisem Hybnerem. Pro mě to byl pantomimický táta

27. únor 2024

Začínal jako loutkoherec, ale kolegové ho přesvědčili, aby šel na pantomimu. „Nejlepší cestou pro mě byla vždy určitá stylizace. Nikdy jsem na jevišti neměl rád slova. Nebylo to pro mě komfortní,“ říká o sobě. Liší se způsob vyjádření mimů v různých zemích světa? Co mu bylo zakázáno při vystoupení v Číně a Egyptě? Bojí se mimové klasické pantomimy? Jakým způsobem učí jevištní pohyb? Na co by pozval a na co se mohou těšit rodiče s dětmi?

Radim Vizváry

Studoval na katedře pantomimy u Borise Hybnera a má na něj nesmazatelné vzpomínky. „Stal se mým mistrem, kolegou, později jsme spolu vystupovali,“ vzpomíná.

„Boris pro mě byl, jak říkám, můj pantomimický táta. Náš vztah se prohloubil i do osobní roviny a stali se z nás přátelé. Dal mi know-how v pantomimě, na které sami nepřijdete, a dodnes si toho nesmírně vážím,“ vyznává se umělecký šéf Laterny Magiky.

Byl idealista a miloval humor, i když měl deprese. To jsem si od něj nejvíc vzal, že život se nemá trpět, ale žít s humorem a nadsázkou,“ uzavírá performer, režisér a pedagog Radim Vizváry.

Mim Radim Vizváry a moderátorka Tereza Kostková
autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související