Milujete chia semínka? Tak tyhle rozhodně nekupujte! Po dodavateli už pátrá potravinářská inspekce
Nezávislým laboratorním testem internetového pořadu A dost! prošlo 16 druhů semínek. Propadák byl jen jeden. Zato pořádný!
„Byla to semínka z Paraguaye, které jsme koupili v Jindřichově Hradci. Po dodavateli pátrá Státní zemědělská a potravinářská inspekce,“ říká Jan Tuna, scénárista, dramaturg a režisér pořadu A dost! na Stream.cz. Akreditovaná laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy z VŠCHT Praha ve výrobku totiž našla dnes tolik skloňovaný insekticid fipromil (látka na hubení hmyzu).
Pozor! Chia semínka Sedelská kvalita (dovozce UBK Trade; datum spotřeby září 2017) obsahovala nadlimitní množství rezidua toxického fipronilu!
Nejlepší a shodné výsledky mají hned čtyři výrobky, biosemínka z drogerie DM, Alnatura nebo (už bez bio) Seeberger.
„Ale nepanikařte! Pokud zkonzumujete výrobek, který obsahoval nadlimitní množství kterékoli toxické látky, nic se nestane. Zdravotní rizika připadají v úvahu pouze u dlouhodobé konzumace kontaminované potraviny,“ uklidňuje vedoucí laboratoře Jana Hajšlová.
Jak se tam jed dostal?
O fipronilu se teď mluví hlavně v souvislosti s výrobky z vajec. Jak se ale jedovatá látka mohla dostat do chia semínek? „Těžko říct,“ říká Hajšlová. U nás fipronil není ani registrovaný, protože je toxický i pro včely. „Ale v exotických jihoamerických zemích se s ním asi moc netrápí. Ke kontaminaci taky může dojít až ve skladech, při hubení hmyzu.“
Semínka z Jindřichova Hradce měla ale navíc až trojnásobně překročené množství mykotoxinů (aflatoxin B1, nebezpečného produktu plísní). A paradoxně byla ze všech testovaných taky nejdražší. „Stála 460 Kč/kg. Přitom ta nejlevnější pořídíte asi za stovku,“ říká Jan Tuna.
Chia semínka mají všechny atributy zdravé potraviny
Chia semínka (šalvěj hispánská) mají až 21% obsah proteinů, ale stejně tak vysoký obsah tuků, lipidů a omega3 nenasycených mastných kyselin. Stejně jako ryby nebo lněná semínka jsou dobrá pro činnost kardiovaskulární systém. Mají taky hodně vápníku. Pro Aztéky byla běžnou složkou potravy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.