Michal Žák: Extrémní vedra, nevyzpytatelné hurikány? Souvislost s klimatickou změnou je zřejmá

13. říjen 2022

Vedra v Evropě šplhající k padesátce nebo extrémně silné hurikány na Floridě. Jak moc výjimečné z meteorologického pohledu tyto výkyvy počasí jsou? A jak moc souvisí s globální klimatickou změnou? Meteorolog Michal Žák v audiozáznamu ještě prozradí, jaká bude letošní zima, a vysvětlí, jaký vliv má válka na životní prostředí a klima.

„Máme za sebou opravdu extrémní léto, kdy byl překonán teplotní rekord od začátku měření vůbec,“ přitakává v pořadu Jak to vidí... meteorolog Michal Žák. „Odchylka byla vyšší o čtyři desetiny °C, což se sice může zdát jako malá změna, v momentě ale, kdy se to týká celého kontinentu a celého léta, jde o změnu velmi významnou,“ vysvětluje.

Národní teplotní rekordy se ale nepřepisovaly pouze v Evropě. Extrémní vlnu veder má za sebou i Čína. „Tam vlna veder trvala od června až doteď.“ A horký vzduch pronikl i daleko na sever za polární kruh, kde teploty na některých místech poprvé v historii přesáhly 30 °C.

Bude to častější

Dopady na fungování společnosti jsou zřejmé. „Souvisí to hlavně s vysokými teplotami v noci, kdy si lidský organismus nemůže odpočinout. Narušuje se psychika. V mediálním mainstreamu to nerezonuje tolik, jako třeba když se informuje o obětech po řádění hurikánu, ale i vedro zabíjí tisíce lidí. Akorát se to sčítá postupně.“

Čtěte také

Bohužel se zdá, že to, co se teď jeví jako extrémní léto, bude za nějakých 15 20 let považováno za poměrně normální. „Budeme si na to muset zvyknout. Bude to častější a bude to horší. A to nejenom v západní Evropě, ale i u nás v Čechách,“ predikuje Žák.

Stále extrémnější jsou ale i hurikány. Hurikán Ian, který zasáhl Spojené státy americké letos v září, si vyžádal více než 100 obětí na životech. Byl výjimečný svojí silou, i když to nebyl nejsilnější hurikán v historii Floridy. Výrazné bylo i jeho zesílení a to, že postupoval pomalu, takže dopady byly o to ničivější,“ popisuje meteorolog řádění živlu.

Kromě větru přinesl hurikán i velmi intenzivní srážky, což vedlo k rozsáhlým záplavám. „Neobvyklé ale bylo i to, že přišel od jihozápadu. Mnohem častěji bývá Florida postihována hurikány, které přicházejí od jihovýchodu, kde jsou na to lidé mnohem lépe připravení.“

Může za to člověk

Prezident Spojených států Joe Biden dává následky řádění hurikánu do přímé souvislosti s klimatickou změnou, byť je hurikánová sezona a hurikány v oblasti Floridy nejsou ničím výjimečným. „Změna klimatu je tu určitě patrná, souhlasí Žák. "Například rostoucí hladina moře. Pobřežní oblasti jsou tak mnohem více postiženy. Jednoznačně to souvisí s globálním oteplováním, s vypouštěním skleníkových plynů, s táním ledovců.“

Čtěte také

Dalším faktorem je, že tropické cyklóny nebo hurikány mají tendenci se pohybovat pomaleji a jejich zesílení je velmi rychlé. „To znamená extrémnější srážky, delší působení, a tím pádem i větší škody.“

Byť se ale zdá, že dnešní hurikány jsou silnější a ničivější, je nutné si podle Žáka uvědomit i to, že se zvyšuje zranitelnost populace. Jednoduše řečeno, těch lidí je tam výrazně víc, než bylo třeba před 50 60 lety. Zákonitě se tím zvýšil i počet nemovitostí. Navíc Florida je oblast, kde žijí spíše majetnější, takže logicky jsou materiální škody větší. Nelze ale rozhodně spoléhat na to, že další takto silný hurikán přijde za 60 let. Může klidně přijít za 10 let nebo i za rok,“ uzavírá meteorolog.

autoři: Jan Burda , Michal Žák , opa
Spustit audio

Související