Michal Lázňovský: Setkání na neutrální půdě

9. květen 2020

Jsou temné síly zla a nenávisti už obsaženy ve Wagnerově díle? Anebo se stalo nástrojem ideové manipulace? Drama o boji vnučky Richarda Wagnera proti nacismu. Poslouchejte do soboty 16. května 2020.

Účinkují: Andrea Elsnerová, Taťjana Medvecká, Jan Novotný, Věra Kubánková, Milan Stehlík, Giuseppe Maiello, Petr Pelzer a Václav Knop
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Zvuk: Ladislav Reich
Zvukové efekty: Tomáš Pergl
Hudba: Petr Mandel
Režie: Tomáš Vondrovic
Natočeno: 2014

Friedelind Wagnerová (1918─1991) se narodila do slavné rodiny Richarda Wagnera, v Německu zbožně uctívaného hudebního reformátora a génia. Ten ve svém díle zhmotnil mytické dějiny Nibelungů, k nimž se později s vehemencí hlásili nacisté jako k pramenu národních dějin a árijské krve.

Když mladý a začínající politik Adolf Hitler poprvé navštívil Bayreuth, bylo jí 12. Tehdy ho vnímala jako poněkud neohrabaného a milého strýčka Wolfiho, který jí a jejím sourozencům vypravoval strašidelné příběhy před usnutím.

Logo

Černá ovce Wagnerovy rodiny

Friedelind vždycky byla černou ovcí rodiny. S její energií si matka Winifred nevěděla rady. Prostořekou dívku proto poslala do internátní školy v Anglii. Bylo to poprvé, co se Friedelind ve škole cítila svobodně. A ještě víc se zatvrdila proti německému školství, které sloužilo nacismu.

Stihla sice ještě krátce pracovat v „rodinném podniku“ wagnerovských slavností, ale její nechuť ke kolaborující rodině i události v Německu ji brzy přiměly k emigraci. Do Švýcarska ji ještě matka přijela přemluvit k návratu. A varovala ji, že pokud bude proti Německu vystupovat, nacisté ji (podle jejich vlastních slov) „vyhladí“.

Rodina Siegrieda Wagnera, syna Richarda Wagnera, na snímku z roku 1938: (dole vpravo) Wagnerova manželka Winifred Wagner, (nad ní) dcera Friedelind, synové Wieland (stojící) a Wolfgang a dcera Verena (úplně vlevo)

Nechuť k vlastní rodině

Pak už ve Velké Británii stejně publikovala antinacistické články. Britským úřadům se ale kvůli úzkým stykům její rodiny s Hitlerem zdála podezřelá a internovali ji. Díky známému dirigentovi a blízkému příteli jejího otce Arthurovi Toscaninimu získala vízum a v roce 1941 odcestovala do USA.

Logo

Tam se sblížila s německými emigranty, vystupovala v německém rozhlasovém vysílání. Zapojila se dokonce do výzkumu psychoanalytika Henry A. Murraye, který vytvářel Hitlerův psychologický portrét. Po válce se ji za to její bratři snažili odstavit z vedení bayreuthských slavností.

Friedelind se po zbytek života snažila slavnosti demokratizovat a významně se angažovala v kulturním životě Německa. Na rozdíl od matky, která až do smrti na Hitlera vzpomínala s obdivem a láskou, vytrvale odstraňovala ze své rodiny a z díla Richarda Wagnera neblahou spojitost s nacismem.

Velké dějiny pohledem jedné rodiny

Rozhlasová hra inspirovaná jejími se odehrává v roce 1940 ve Švýcarsku a líčí poslední setkání odbojné dcery s matkou. Tematizuje tak velké dějiny z perspektivy malých dějin jedné (byť slavné) rodiny.

A ptá se, jestli jsou temné síly zla a nenávisti už skutečně obsaženy ve Wagnerově díle, anebo jestli se pouze stalo nástrojem ideové manipulace nacistické propagandy.

Logo

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související