Eoin Dempsey: Růže bílá, černý les

Německá dívka objeví v lese těžce zraněného pilota Luftwaffe. I přes odpor k režimu se rozhodne mu pomoct. Brzy ale zjistí, že není tím, za koho se vydává... Napínavý příběh se odehrává na pozadí skutečných událostí.

Účinkuje: Lucie Trmíková
Připravila: Gabriela Albrechtová.
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Anna Křivánková
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 7. 5. 2020

Píše se rok 1944. Mladá Němka Franka Gerberová nenávidí nacistický režim, který vzal život jejímu oteci, bratru i snoubeneci. Od rozhodnutí spáchat sebevraždu ji v posledním okamžiku odradí nález zraněného pilota Luftwaffe.

Rozhodne se ho zachránit, i když kvůli lidem jako on chtěla skoncovat se životem. Brzy ale zjišťuje, že pilot není tím, za koho se vydává. Dokáží k sobě najít cestu a důvěru, když je proti nim gestapo i sama příroda?

Základ tvoří skutečné události

Logo

Spisovatel irského původu Eoin Dempsey děj své historické fikce zasadil do regionu Schwarzwald (Černý les) a základ příběhu tvoří skutečné události. Román například věrohodně popisuje působení studentské protinacistické organizace Bílá růže a reálná jsou i jména a osudy osob s ní spjatých.

Autor se při líčení situací a scén věnuje často i nejmenším detailům, které čtenáře vtahují do děje a přímo zhmotňují popisovanou realitu. Kniha obsahuje i množství retrospektiv. Ty umožňují nahlédnout do psychologie „obyčejné německé občanky“, která postupně střízliví z okouzlení myšlenkami nastupujícího kancléře Adolfa Hitlera.

Obyčejný Němec jako oběť války

V knize je velmi sugestivně vystižena krutost a zvrácenost režimu, který v lidech podněcuje podezřívavost a donašečství. Můžete skoro hmatatelně pocítit chapadla moci, která mohou sáhnout v podstatě kdykoli na kohokoli a odsoudit ho ke krutému trestu.

Velkým vkladem díla je právě úhel autorova pohledu. Ukazuje, že oběťmi války nebyly jen tisíce vojáků zabitých v bojích nebo Židů zavražděných v koncentračních táborech. Ale i mnoho německých občanů odsouzených k mlčení a strachu.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související