Mezek paličatý aneb Cesta nazdařbůh. Rozvernou pohádku komentuje mezek s nadhledem sobě vlastním

9. květen 2021

Že je mezek hloupé a tvrdohlavé zvíře? Nedejte se zmást! V tomhle příběhu je ve správnou chvíli na pravém místě a jedná s rozumem, který by mu někteří lidé mohli závidět. Poslouchejte na Dvojce, zpětně pak na webu nabo aplikaci mujRozhlas.

Účinkují: Marek Němec, Václav Neužil, Klára Suchá, Simona Vrbická, Pavel Rímský, Ivan Řezáč, Barbora Hrzánová, Jana Stryková, Radek Holub, Jan Szymik, Vojtěch Hájek, Kryštof Krhovják, Zdeněk Dolanský, Libor Vacek, Tomáš Pergl, Zdeněk Hruška, Lubor Šplíchal, Eva Přibylová, Libuše Šplíchalová, Jiří Köhler, Petr Jeřábek, Jiří Knot, Otmar Brancuzský, Dana Reichová, Radka Tučková, Petr Šplíchal.
Napsala: Jaroslava Baliharová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Milan Křivohlavý
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2020

Mladý královský synek Jiří se v nuzáckém přestrojení toulá světem. Jde jen tak nazdařbůh. Když zachrání nebohého mezka před tyranem Pařízkem, spojí se jejich cesty a už se nerozdělí.

Jiří brzy nato prokáže svou statečnost taky na tržišti, kde ochrání lidi před dobyvačným Zmarem. Tím však na sebe strhne pozornost a rozpoutá se nebezpečná hra. Jiřího spravedlnost, síla i rozum se projeví nejen při ní, ale především při záchraně Bětky a celého království před bandou loupeživých rytířů.

Marek Němec jako mezek

Marek Němec

Nebýt však mezka, Jiřímu by se vedlo mnohem hůř. Právě tohle zvíře, které je často považováno za hloupé a tvrdohlavé, dokáže být ve správnou chvíli na správném místě a rozumně jednat.

Svou přítomností a bystrostí ovlivní nejednu svízelnou situaci. I když mu nikdo z lidí nerozumí, bystře vnímá, co se děje kolem něj. Bezpečně rozpozná dobro i zlo a postaví se na správnou stranu.

O autorce

Jaroslava Baliharová píše pohádky pro děti z čiré radosti. V roce 2016 se se svým scénářem Kouzelný keř zúčastnila soutěže Prix Bohemia Radio Autor a odborná porota její text tehdy zařadila do užšího výběru. V roce 2018 podle něj vznikla první rozhlasová pohádka této autorky.

Křehký příběh o sirotkovi a o mateřské lásce byl vlídně přijat, a tak se Baliharová pustila do psaní nového vyprávění. Láska v něm hraje taky svou roli, ale hlavní postavou se tentokrát stal mezek, odtud také název Mezek paličatý aneb Cesta nazdařbůh.

Autorka se nechala inspirovat pověstnou zaťatostí křížence oslice a koně. I když jde z odborného hlediska spíš o mýtus, posloužila tradovaná vlastnost zvířete jako východisko k příběhu o statečnosti a zdravém rozumu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio