Meteor o Drákulově papoušku, atomové bombě a sportování v přírodě

16. červenec 2022

Poslechněte si:

Hovoří strážce přírody Ondřej Vítek, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. V roli Sherlocka Holmese a Johna Watsona Svatopluk Beneš a Jaroslav Spal.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Jak zjišťovat počasí na dovolené?

Dovolenou si v letních měsících bere asi každý. A to včetně meteorologů. Ptali jsme se Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem, jestli i jeho nachytalo a překvapilo počasí. Také jsme se ptali, kde v zahraničí hledat informace o předpovědích nebo o výstrahách před nebezpečnými jevy.

Drákulův papoušek

Tricha orlí tvoří páry na celý život

Vypadá, jako by byl zahalený v černém plášti s podšívkou z rudého hedvábí. K tomu má ostře řezané rysy a olysalou hlavu. Úplný ptačí Drákula.

Papoušek tricha orlí, občas nazývaný také Drákulův papoušek, se vyznačuje opravdu výjimečným vzhledem, a pozoruhodný je i v řadě dalších ohledů.

Seznámil nás s ním ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v četbě ze své připravované knihy Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo.

První atomová bomba

Atomový hřib po výbuchu vodíkové pumy

Vlastní vývoj americké jaderné zbraně začal na jaře 1943 v rámci tzv. Projektu Manhattan, nejdražšího vědeckotechnického podniku své doby. Stál přes dvě miliardy tehdejších dolarů a přímo zaměstnával až 225 000 lidí.

Mozek projektu představovala laboratoř v Los Alamos, kde pracovalo 6000 špičkových vědců z USA i uprchlíků z Evropy. Úspěch se dostavil a 16. července 1945, tedy před 77 lety, Spojené státy odpálily první jadernou pumu.

Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak v přírodě sportovat?

Jak v přírodě sportovat: vadí jízdní kola nebo čtyřkolky?

Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí pro sportování v přírodě. Do přírody vyráží spousta lidí a někdy stačí poměrně malá změna, abychom přírodu ušetřili zbytečných útrap. V Meteoru proto během letních prázdnin uvádíme cyklus, který by šel výstižně nazvat „Jak NE do přírody“.

Moderátoři Meteoru Kateřina Březinová a Petr Sobotka si hrají na výletníky, kteří se nevědomky dopustí přešlapu, na což je upozorní strážce přírody Ondřej Vítek. Dnes se zaměříme na to, jak v přírodě sportovat. Vadí jízdní kola nebo čtyřkolky?

Sherlock Holmes a případ s brouky

Sherlock Holmes vždy využíval vědecké postupy. Není tedy divu, že se tato postava objevuje i v Meteoru. Autory téměř tří desítek případů byli buď spisovatel Rudolf Čechura nebo hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Čtěte také

Zveme vás k poslechu kriminálního případu, ve kterém nahlédneme do mysli geniálního detektiva. Příběh se jmenuje Sherlock Holmes a případ s brouky. K poslechu je jako stream mezi 16. a 23. červencem 2022.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jaroslav Spal, Ferdinand Krůta, Josef Chvalina, Marie Marešová a Věra Laňková. Scénář Rudolf Čechura, píseň Petr Skoumal, Jan Vodňanský, režie Karel Weinlich. Premiéra 29. října 1979.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související