Máte vysoký cholesterol? Pozor! Hrozí vám akutní infarkt. Souvislost s nadváhou tady ale nehledejte

24. srpen 2016

Může za to porucha lipidového metabolismu (dyslipidemie), která velmi zvyšuje vaše kardiovaskulární riziko a vznik anginy pectoris, infarktu a dalších (vážných) ischemických chorob.

„Přtiom vaše tělo cholesterol k životu nutně potřebuje. Zároveň je nutné podchytit ty z vás, kteří ho mají vysoký. Usazuje se do stěny cév a tím vzniká řada onemocnění,“ říká Michaela Šnejdrlová z Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky VFN v Praze a 1. LF UK.

Vůbec nemusíte být obézní

Překvapivě tady neplatí přímá souvislost mezi obezitou a vysokou hladinou cholesterolu. Víc jsou podle lékařky ohroženi pacienti se závažnějšími metabolickými poruchami (hypercholesterolémie). Taky se asi budete divit, ale nějakou odchylku v hodnotách lipidového metabolismu má u nás až polovina populace, přitom je tuková tkáň pro vaše tělo hlavním zdrojem energie.

Důvod? Genetika

Za většinou poruch stojí genetika ruku v ruce s životním stylem. Pak je tady ale možnost jiné choroby, která tvorbu cholesterolu ovlivňuje. Nejčastěji je to snížená funkce štítné žlázy a dekompenzovaná cukrovka. „Když pak primární onemocnění správně léčíme, může dokonce porucha lipidového metabolismu zcela vymizet,“ vysvětluje. Před vyřknutím diagnózy dyslipidemie vás tak čeká podrobné celkové vyšetření.

Cholesterol má taky nejeden pozitivní účinek:
  • je součástí steroidních hormonů, 
  • je v pohlavních hormonech 
  • najdete ho i třeba ve žlučových kyselinách a podobně
Cholesterol
Spustit audio