Máte chuť na jablečnou omáčku?
Dnes jsme vybrali rady Olgy Štěpničkové, jak netradičně zpracovat úrodu jablek. Poradíme tak, jak připravit jablečnou omáčku, povidla se zázvorem nebo jablečný kečup.
Jablečná omáčka
je výborná k pečenému masu, krůtě a zejména kachně jako obměna tradiční úpravy se zelím a knedlíky. Příprava: 500 g omytých jablek oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme je na drobné kousky, které dáme do hrnce, přidáme k nim 2–3 lžíce vody a za občasného míchání je necháme 7–10 minut při mírné teplotě změknout (nesmí se rozpadat). Změklá jablka propasírujeme nebo rozmícháme vařečkou, dáme je do čistého rendlíku, ve kterém jsme předtím rozpustili 25 g másla. Omáčku zlehka poprášíme cukrem, okořeníme mletou skořicí s hřebíčkem a necháme ji za občasného míchání prohřát.
Jablečná povidla se zázvorem
Takto zpracujeme tvrdá jablka, nehodící se ani k přímé konzumaci, ani na moučníky. 1 kg jablek omyjeme, oloupeme a hruběji nastrouháme nebo umeleme a smícháme v hrnci s 1 kg želírovacího cukru promíchaného s dvěma lžičkami mletého zázvoru. Směs necháme 24 hodin odpočívat v chladnu, poté ji pomalu přivedeme k varu a povaříme ji 3–5 minut. Vroucími povidly plníme sklenice, které uzavřeme víčkem nebo celofánovou fólií.
Pečený jablkový kompot
si připravíme, když nemáme zavařovací sklenice. Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, rozložíme je do pekáče a pokapeme čerstvou citronovou šťávou. Čtvrtky zalijeme vodou, aby byly téměř potopené, přidáme pár lžic cukru, hvězdičku badyánu, podle možnosti a chuti vanilkový lusk a vše pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Takto zpracovaná jablka jsou výborná vlažná, skvěle osvěží vychlazená.
Jablečný kečup
Toto zpracování se nabízí, když jsme úrodu rajčat již spotřebovali, zato jablek máme ještě dost. Omyjeme 1 kg nakyslých jablek, která oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na plátky. Na kostky nakrájíme 1 větší oloupanou cibuli, obojí smícháme a na mírném plameni vaříme asi 35 minut. Směs musí zhoustnout. Poté ji propasírujeme, dochutíme podle svého gusta a plníme do lahviček nebo skleniček, které uzavřeme víčky a necháme v chladnu.
Další informace najdete v srpnovém čísle časopisu Receptář.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka