Mámy mi píšou, že z toho jsou úplně rozsekané, popisuje herečka Petra Bučková reakce diváků seriálu Jitřní záře

28. červen 2022

Je to fikce na základě skutečných příběhů. Tak popisuje seriál Jitřní záře herečka Petra Bučková. „Odebrání té holčičky je opravdu silný motiv,“ ujišťuje v Blízkých setkáních. Kde brala inspiraci pro svoji roli? Je těžké zahrát emoce, které člověk nezažil? Jaké má zkušenosti s holotropním dýcháním? Má něco společného s hlavní hrdinkou seriálu?

Seriál je příběhem rodiny, která se rozhodne přestěhovat na venkov, žít alternativním způsobem, nezaregistrovat úředně své dítě a pojmenovat holčičku jinak, než je obvyklé (Půlnoční bouře). Reakce úřadů na sebe nenechá dlouho čekat a končí odebráním dcery.

Tu postavu musím hájit

Petra Bučková

„Mámy mi píšou, že pláčou a jsou z toho úplně rozsekané,“ popisuje herečka reakce diváků. Bohnické budovy s mřížemi „hrály“ kojenecký ústav, kam bylo děvče v té době násilím umístěno.

„Když ta žena běží celý den za svým dítětem a neví, co bude, tak to je chvíle, kdy tu postavu musím hájit. Jako mámu, jako člověka. Na tohle systém právo nemá a měl by být citlivější.“

Co je svoboda

Kde začíná a končí osobní svoboda a právo na rozhodování? „Myslím, že jsme tvorové společenští a lidi potřebujeme. A to neznamená, že nemůžeme být samotáři,“ zamýšlí se Petra Bučková. „Oddělit se od systému a lidí je ale iluze. Co je svoboda? Pro každého něco jiného. Je to o neustálém hledání harmonie,“ uzavírá.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související