Mami, věnuj se tomu, co můžeš udělat jenom ty, poradil prý Evě Lustigové její syn

23. leden 2024

„Chci se věnovat jeho literárnímu a filmovému odkazu, protože je tam šíleně moc práce,“ ujišťuje Eva Lustigová, dcera a ředitelka Nadačního fondu Arnošta Lustiga. Jak se její sen o otci odrazil v jejím životě? Co jí nasměrovalo k vážné hudbě? O čem je výstava Já chci být člověk? Proč projekt Bachovy kantáty nejvíc vystihuje osobnost jejího otce? Jak to, že není na obálce knihy Arnoštova cesta?

Eva Lustigová

Přestože pracovala převážnou část svého života ve zdravotnictví, rozhodla se věnovat odkazu svého otce. Když prý odešla do povinné penze, uvažovala, čemu se má věnovat. „Můj syn mi tehdy řekl: Mami, věnuj se tomu, co můžeš udělat jenom ty. Syn se jmenuje Vias, a to v sanskrtu znamená moudrý,“ vypráví Eva Lustigová.

Její muž je Ind. „V Indii jsme byli společně asi dvanáctkrát navštívit rodinu. Má asi tisíc členů a máme se rádi. Předávají mi ty nejlepší indické recepty a kupují mi hodně krásného indického oblečení, takže když se manžel podívá do mých skříní, tak říká, že má pocit, že má pět manželek,“ směje se.

V Indii by ale, podle svých slov, žít nemohla. „Není to můj domov. Žilo by se mi tam velmi těžko, protože je tam strašná a ubíjející chudoba,“ uzavírá Eva Lustigová v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související