Mám rád silné příběhy, které nejsou ani černé, ani bílé, popisuje reportér a novinář Stanislav Motl

16. říjen 2023

Jeho pořad Stopy, fakta, tajemství slaví 500. díl. „V roce 2010 jsem o pořadu jednal s tehdejším šéfredaktorem Jiřím Vejvodou a on mi říkal: Pane Motle, 20 dílů byste udělal? A najednou je to 500 dílů! To jsem vůbec nečekal,“ přiznává Stanislav Motl. Co prozradil o pátrání po kapitánu Jarošovi nebo Karlu Högerovi? Považují ho lidé za podivína? Spoléhá ve své práci na internet?

„Tuto práci dělám přes příběhy. V nich nacházíte souvislosti i to, že všechno bylo třeba jinak, než nás všichni učí. Mám rád silné příběhy, které nejsou ani černé, ani bílé.“  

Lidé se prý často Stanislava Motla ptají, kde bere stále nové a nové náměty. „Odpovídám jim, že nevím. V mojí hlavě to pořád tryská a rodí se mi tam nové náměty. Ale myslím, že je to dáno i tím, že moje generace je sečtělá, hodně jsme studovali. Takže mi stačí narazit na jméno a já už vím, kam ho zařadit,“ vysvětluje spisovatel v Blízkých setkáních.  

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.