V osmi letech jsem si řekl, že jednou napíšu knihu o Janu Žižkovi, vzpomíná historik Petr Čornej

14. září 2020

Šestnáct let sbíral materiál pro svoji knihu Jan Žižka, život a doba husitského válečníka. „Bádání nespí a přichází stále s novými detaily,“ upřesňuje historik.

V otázce, o které oko vlastně Jan Žižka přišel, ale stále panuje nejistota. „I na těch nejstarších vyobrazeních, a to je na kachlích, které si lidi dávali na kamna, tak z doby kolem roku 1440–1450, to máte dvacet či třicet let po jeho smrti, má pokaždé zakryté jiné oko. Povědomí žilo, že měl jedno oko a každý výtvarník si to udělal po svém,“ krčí rameny pedagog v Blízkých setkáních.

Kdy se poprvé dotkl Jana Žižky?

“Zachovala se fotografie, jak jsem v kočárku pod sochou Jana Žižky na Vítkově. Tak to jsem ještě neuměl chodit,“ směje se historik, podle kterého v něm podněcoval zájem o postavu i dědeček.

„Řekl jsem si v osmi letech, že jednou napíšu knihu o Janu Žižkovi.“ Když přišel na vysokou školu, nechyběl v seznamu toho, o čem by jednou chtěl psát. „Byl tam Žižka, dějiny husitství a dějiny Prahy. A tohle všechno se mi podařilo,“ uzavírá Petr Čornej.

Měl Jan Žižka ženu a děti? Kdo byli jeho příbuzní? Čím je zajímavý pozdní středověk? Co s něj může být inspirativní pro dnešní dobu? Jaké jsou dnešní učebnice historie? Baví se o historii doma?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související