Málokde se lže tak, jako v ordinaci obezitologa, ujišťuje specialistka Dita Pichlerová

22. říjen 2021

„Ve své ambulanci už jsem slyšela spoustu neuvěřitelných výmluv od pacientů proč nemohou zhubnout. Velkou roli zde hraje stud,“ vysvětluje lékařka. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

„Myslím, že nikde se nelže tak, jako v ordinaci obezitologa. Co už jsme s kolegy slyšeli za ta léta v ambulanci od našich pacientů, to je k neuvěření! Když si to kolikrát povídáme mezi sebou, tak, kdybychom to nebyli my, řeknu: přehání.“

Vždycky lze bojovat

„Obézní lidé nemají lehký život. Jsou hodně stigmatizováni, ať třeba v partnerských, kamarádských či pracovních vztazích. Nechci se jich zastávat, protože za obezitu si v drtivé většině může každý sám,“ upozorňuje obezitoložka.

„Pokud si člověk nepřizná, že za to nemůže štítná žláza, léky nebo jiný faktor, nikdy se nedostane dál,“ ujišťuje. Vždycky můžete s obezitou bojovat. I já jsem byla obézní. Velmi ráda jím, jsem z Moravy a mám nadváhu v genech. První kila šla dolů lehce, ale celých 35 kilo mi trvalo léta. Je to boj na celý život,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

Přispěl covid k obezitě? Pořád tloustneme? Jaké jsou hlavní důvody dětské obezity? Kolik lidí je schopných udržet si nově získanou váhu? Bojovala ona sama s obezitou? Jak se zdravě stravovat? Co si myslí o medikaci v léčbě obezity? 

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související