Magie a kouzlo cirkusového šapitó dokáže propojovat nepropojitelné, věří principál Rosťa Novák

27. duben 2023

Horáček GEN XYZ. To je název projektu Cirku La Putyka, který nese jméno Michala Horáčka. „Je to náš nejnovější projekt. Není to koncert, divadlo, muzikál či cirkus. Ale je to strašně zábavný,“ pochvaluje si principál Rosťa Novák mladší. Měl někdy pocit vyhoření? O čem je připravovaný projekt Cesty? Jaké představení pro něj bylo zatím nejnáročnější a proč?

Hudebník a skladatel Michal Horáček dal tvůrcům volnou ruku. „Řekl nám na začátku, dělejte si s tím, co chcete. Pro mě bylo důležité mít tu důvěru a z naší strany respekt, odvahu a svobodu.“

Všechno dopadlo skvěle. „Byl to pro mě jeden z momentů, kdy jsem si říkal, že to, co děláme, dává smysl. Magie a kouzlo cirkusového šapitó dokáže propojovat nepropojitelné. Ukazuje se mi to každým rokem. Na začátku byla spousta pochybností a pro mě byla magickým momentem chvíle, kdy to do sebe všechno zaklaplo,“ vypráví Rosťa Novák ml.

Představení bylo ihned vyprodané. „A to je skvělé. Diváci nás drží nad vodou a my držíme živou kulturu při životě. Kultura potřebuje diváka, proto je pro nás nejzásadnější složkou. A to se nám podařilo.“

Poptávka je ohromná, ale nechci, aby se z toho stala rutina. Nevím, jestli se to bude opakovat. Letos určitě ne. Ale je to motivující. Na derniéře byl pan Suchý, takže přemýšlím, jestli by GEN XYZ nebyla platforma, která by dokázala propojit tvorbu dalších umělců. Takže bychom mohli mít projekt Suchý GEN XYZ,“ uvažuje principál Cirku La Putyka.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.