Nový cirkus? Uznávám to. Ale bez zvířat, klauna a pilin v manéži to není cirkus, říká Jiří Berousek

15. leden 2018

Jakým jazykem se mluví se zvířaty? Jak vypadá maringotka? Budou jeho dcery pokračovat v cirkusovém rodu? A jak vnímá konkurenci nového cirkusu?

„Nový cirkus? Já to uznávám. Rád se na to jdu podívat. Dokonce spolupracuju s Letní Letnou. Ale to není nový cirkus, protože cirkus je jenom jeden,“ myslí si Jiří Berousek mladší. „Slovo cirkus vzniklo z kruhu. Byli tam vždycky piliny, zvířata a byl tam klaun. Cirkus bez zvířat, bez klauna a bez pilin v manéži není cirkus.“

„Nový cirkus je divadlo s akrobatama. Tam nejsou ani artisti, kteří za sebou mají cirkusovou historii. Nejsou to žádné cirkusové rody. Jediné, co to má společného s cirkusem, je to, že to začali provozovat v cirkusových šapitó,“ vysvětluje příslušník sedmé generace cirkusového rodu.

Pokračování rodu Berousků

Jitka Novotná a Jiří Berousek

Osmou generaci tvoří jeho dcery. Chce je také zaslíbit cirkusu? „Člověk se musí smířit s tím, co přijde,“ uvažuje nahlas. „Samozřejmě že bych chtěl, aby moje dcery byly alespoň profesně blízko k nám, abych jim mohl poradit. Všechny tři dcery mají vztah ke zvířatům,“ pochvaluje si.

„Nejstarší chodí na herectví a dvě menší zvířata milují. Prostřední dostala k Vánocům poníka, jezdí a už i vystupuje. Při drezúře koní přijede na poníkovi, který pak po zadních s ní na zádech přejde přes celou manéž. Má to velký úspěch. Ona je v manéži už od 3,5 let. Je to docela velká exibicionistka,“ směje se Berousek.

Jak se mluví se zvířaty?

Cirkus Berousek

Jaký jazykem se zvířaty při výcviku mluví? „Povely na cvičení zvířat se používají celosvětově. Jsou to všude stejné povely. Protože dříve si cirkusy mezi sebou měnily zvířata. Je to takový mix všeho. U slonů se používá jak angličtina, tak němčina. U koní se používá trošičku i francouzština.“

Jak vypadá maringotka

A jak se dnes žije v maringotce? „Máme obytné návěsy, které používají filmoví herci v USA. Je to až 3+1. Máte tam všechno vybavení, podlahové topení, rozjížděcí stěny, obývák, plně vybavenou kuchyň s myčkou, ložnici, sprchu,“ vypočítává.

„Úžasné na tom je, že nepotřebujete přípojku na elektriku a vodu. Má to zásobníky na vodu, baterie dobíjené solárem. Takže když se přesouváme z města do města, tak nás to v ničem nebrzdí, neomezuje. Přijedeme na místo, vysunou se všechny stěny a všechno funguje, jak má.“

Cirkus Berousek
autoři: Jitka Novotná , rota
Spustit audio

Související