„Občas trnu hrůzou.“ Hynkové Navrátilové, otec a syn z Cirkusu Humberto, u Jana Čenského

1. březen 2020

Oba mají stejné jméno i příjmení a jsou majiteli slavného Cirkusu Humberto. Hynek Navrátil mladší je už pátou generací.

„Trénovala mě moje maminka a později jsme měli v angažmá skvělé artisty z Ruska. Než jsem se dostal tam, kde jsem, tak to trvalo asi osm let a byly to tréninky šest, sedm hodin denně,“ říká Hynek Navrátil mladší.

„Cirkus je tvrdá řehole, od rána do večera, bez sobot a nedělí,“ dodává. „O kluky mám strach. Při drezúře lvů nervózně přešlapuji. A když vidím druhého syna devět metrů nad zemí bez jištění, trnu hrůzou,“ připojuje Hynek Navrátil starší.

Kritiky zvou na otevřené tréninky

Cirkus Humberto

Ten se v seriálu Cirkus Humberto zúčastnil všech scén se zvířaty. S cirkusem procestoval svět. „Na deset měsíců do Ruska jely dvě vlakové soupravy. Lidi na představení jezdili i 500 km na otevřeném náklaďáku.“

Teď v zimě v Cirkusu Humberto připravují další program. „Máme otevřené tréninky, kde lidé mohou vidět, jak zvířata trénují. Kritici byli pozvaní, ale nedorazili,“ říká Hynek Navrátil ml.

Jak se jim podařilo získat do vlastnictví cirkus Humberto? Hledají si nejmladší pokračovatelé rodu dívku z cirkusového prostředí?

autoři: Jan Čenský , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.