Lukáš Kovanda: Snížení daní je rozumné, vláda ale nepřišla s plánem úspor

1. prosinec 2020

Zrušení superhrubé mzdy a nové sazby daně z příjmu rozdělují Českou republiku na dva podobně velké názorové tábory. Podle ekonoma Lukáše Kovandy je snížení daní potřeba, aby se lidem lépe dýchalo.

Čtěte také

„Jednoznačně si myslím, že snížení daní v této době je rozumné. Je to takzvané proticyklické opatření, což je žádoucí i z hlediska odborné ekonomie,“ říká Kovada v pořadu Jak to vidí…a vysvětluje, že v době, kdy jde ekonomika státu dolů, je dobré ji proticyklicky uvolnit – právě třeba snížením daní. Daně se pak dají podle ekonoma opět zvyšovat v ekonomicky lepších časech.

Výrazný problém ale vidí Lukáš Kovanda v tom, že vláda zatím nepředložila plán úspor. „Nevolám ale po úsporách hned v těžkých časech,“ míní Kovanda. Například zeštíhlení vládního aparátu by podle něj vedlo k tomu, že by úředníci a státní zaměstnanci skončili na úřadu práce – a stejně by stát něco stáli.

Vláda by měla předložit plán

Poté, co dva až tři roky nebude docházet k žádnému osekávání výdajů, by měla být vláda schopná podle Kovandy říci, co hodlá učinit proto, aby manko, které nyní státu vzniká – anebo potenciálně vznikne – bylo postupně zalátáváno. „Že s tím vláda nepřišla, si opravdu zaslouží kritiku,“ myslí si Kovanda.

Nadpoloviční většina (56 %) dotazovaných souhlasí se zrušením superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu na 15 procent, i když tím může dojít ke zvýšení schodku státního rozpočtu.

Dodává, že zásadní je také to, že netušíme, na jak dlouho je daňový balíček vůbec zavedený. „Vláda deklaruje, že na dva roky, což si myslím, že by z hlediska veřejných financí nebyl problém. Řada ekonomů a nejen ekonomů se ale ptá, zda bude jiná vláda a jiní politici ochotni zase zvyšovat daně,“ podotýká Kovanda. A doplňuje, že ohledně toho jsou ekonomové skeptičtí, protože vědí, o jak citlivý krok jde.

V kleštích trhu

Pokud by ale stát fungoval s výrazným deficitem příliš dlouho, ozvou se podle Kovandy ratingové agentury a dluhopisové trhy. „To znamená, že České republice výrazně vzroste nákladnost obsluhy dluhu – a budoucí vláda, ať už bude jakákoliv – stejně bude muset učinit nějaké kroky vstříc zotavení veřejných financí,“ upozorňuje Kovanda. Dodává, že trhy ji prostě dostanou do kleští. „Takže já v tuto chvíli nemám obavu, že by se blížil rozvrat veřejných financí,“ říká ekonom.

Určitě to podle něj ale neznamená to, že bychom se měli nechat uchlácholit a neměli bychom mít plán. „Je nutné mít plán opatření, která dluh a státní výdaje osekají, a to zatím na stole není,“ varuje ekonom Lukáš Kovanda.

Další témata rozhovoru: proč daňový baliček přichází právě nyní; co úprava přinese občanům; vývoj cen od Nového roku, plány České pošty a plánované propouštění; dopady pandemie koronaviru na nezaměstnanost; největší dohoda o volném obchodu na světě.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.