Lukáš Kovanda: Jak fungují offshory z Pandora Papers? Bohatí si najímají armády právníků a účetních

6. říjen 2021

Proč je boj s daňovými ráji obtížný? Fungování offshorových schémat je důmyslné a velmi složité. Neexistuje totiž pouze jedno univerzální schéma, vysvětluje ekonom.

Mezinárodní tým novinářů odhalil podezřelé finanční transakce 35 světových vůdců a více než 300 funkcionářů z 90 zemí. „Je to svým rozsahem nejzávažnější a nejrozsáhlejší odhalení,“ myslí si ekonom Lukáš Kovanda

„Nejbohatší lidé planety vymýšlejí důmyslná schémata, kterými si snižují své daňové odvody, přibližuje kauzu host Zity Senkové. „Najímají si armády právníků, účetních a daňových poradců, kteří je stojí velké peníze. Výsledná daňová úspora je ale daleko vyšší.

Jednotlivci i velké korporace

Fungování offshorových schémat je podle Kovandy důmyslné a velmi složité. Není totiž pouze jedno univerzální schéma. Naopak existují různé druhy offshorových center.

Čtěte také

Svoji daňovou povinnost si tam snižují nejenom bohatí jednotlivci, ale i velké korporace. Jde tedy o obrovský globální problém,“ vysvětluje ekonom v pořadu Jak to vidí... Vládám unikají stovky miliard dolarů, které by jinak mohly mít na veřejné služby.

Účinné řešení se ale zatím nenašlo. Důvod je nasnadě. Jak vyplývá z názvu, offshory byly původně malé ostrůvky, které se snažily přilákat zámořský bankovní kapitál. Chtěly, aby si k nim velká korporace přesunula své sídlo, využívala tamních služeb a danila tam. Drobečky, které z těchto služeb odpadly, samozřejmě bohatě pokryly provoz ostrova.

Boj přitvrzuje

Podle ekonoma ale nejde jen o Kajmanské ostrovy nebo Britské panenské ostrovy. Dnes se za daňové ráje dá označit i Irsko, Lucembursko nebo Nizozemsko, které má stabilní daňové prostředí a dobře propracované zákony na ochranu investic. 

Přesto boj proti praní špinavých peněz přitvrzuje. Kauzy typu Panama Papers nebo současných Pandora Papers zvyšují povědomí o fenoménu daňových rájů. A tím vytvářejí tlak na vlády velkých ekonomik, aby zakročily.

Je to ale jeden z nejkomplexnějších problémů, kterým světová ekonomika čelí. Nedá se proto čekat, že se najde průlomové řešení ze dne na den. Dokonce bych řekl, že jde o generační záležitost. Vlivem mediálních akcí ovšem sílí tlak na to s tím něco udělat.

Další témata rozhovoru: zmrazení platů senátorů, poslanců a členů vlády; stoupající ceny energií; schodek státního rozpočtu.

Spustit audio

Související