Lolla a Daina

28. prosinec 2014

Skříně plné šatů, pod postelí dvě velké krabice s dámskými botami. David si zkouší lodičky a prochází se v nich po bytě. Podpatky klepou. Petr se v koupelně snaží vyprat bílé šaty a marně hledá prášek.

Když zapne pračku, jde Davidovi ukázat paruku: „Tuhle na Sklodowskou?“ Je deset večer a za necelých 24 hodin vypukne v nedalekém podniku představení Kabaretu Brno. Petr s Davidem se prohrabují skříněmi se scénářem v ruce a hledají vhodné šaty. Evita, Madonna, Eva a Vašek (bez Vaška), Marie Baťová, Dagmar Havlová, Regina Rázlová… a samozřejmě obligátní Helena Vondráčková, která nesmí chybět na žádné travesti show.

Petr a David se do dámských šatů převlékají už řadu let. Jejich představení se za tu dobu vyvinula a dostala převážně kabaretní formu. Publikum na jejich vtípky, mnohdy na hraně vulgarity, reaguje výbuchy smíchu. Lolla (Petr) a Daina (David) totiž přesně vědí, co dělají, a v rámci žánru jsou jejich vystoupení opravdu zábavná. Zpravidla bývá vyprodáno.

Dokument Radima Nejedlého Lolla a Daina nahlíží do zákulisí světa, ve kterém se muži převlékají za ženy. „Asi deset procent gayů travesti show opovrhuje,“ říká David. „Patřil jsem k těm deseti procentům,“ ozývá se jeho přítel Vašek: „Když jsem se dozvěděl, co David dělá, byl to šok.“ Přesto spolu už šest let žijí v registrovaném svazku.

Lolla a Daina

Protikladem hovorného a veselého Davida je zádumčivý Petr. Každé slovo váží a neustále zdůrazňuje, že v jejich případě jde především o divadlo. O to překvapivější je, když se na pódiu změní ve vášnivou a nespoutanou Cicciolinu. Štíhlá Lolla bere za ruku muže z publika, divadlo dostává peprnou příchuť... A v hledišti to bouří.

Na Petra zatím čeká jeho malé květinářství, jehož dobrá pověst je známá téměř po celém Brně, a Davida po návratu z vystoupení pískáním přivítá morče Kuba, kterého se ve skutečnosti trochu bojí.

Spustit audio