Liposukce není dieta! Zhubnete, jen když restartujete myšlení

3. září 2015

Ale pokud máte v hlavě, že jen operace ulehčí vašemu tělu, tak nebude mít žádný smysl. Věřte, že svou původní váhu budete mít zpátky nejpozději do šesti měsíců.

Liposukce, tedy chirurgické odsátí přebytečného lidského tuku, je moderní forma tvarování tělesných kontur. „K odstraňování nadbytečného tuku využíváme energii laserového paprsku, která se přemění v energii tepelnou. Ta pak roztaví tukovou buňku, která se následně vstřebává,“ říká plastický chirurg Jiří Kučera.

U laserové metody je navíc výhodou, že stimuluje podkožní kolagen. Lékaři vám můžou ale doporučit i kryoliposukci. „To je podpůrná metoda, kdy dochází k postupnému a řízenému ochlazení tukových vrstev a pak i pozvolnému rozpadu tukové buňky.“

Tuková buňka se ale lymfatickým systémem rozpadá postupně, a trvá jí to klidně i tři měsíce. Podle Jiřího Kučery jsou to ale všechno podpůrné metody. „Bez klasické liposukce tumescentní se prostě neobejdeme. Buňky totiž z těla dostaneme jen fyzickým vytažením.“


Liposukce není dieta! K plastickému chirurgovi zamiřte až ve chvíli, kdy dokážete upravit své stravovací návyky. Nebo alespoň současně.

Jen pro zdravé

Vzhledem k tomu, že se odsávání tuků z těla provádí už od roku 1960, mají lékaři už velké praktické zkušenosti. Na operaci tak může každý zdravý dospělý muž nebo žena. Také se kombinuje abdominoplastika s liposukcí. Možná, že vás překvapí, ale chirurgové mají „raději“ ženy. Muži mají totiž na břichu více vaziva, vlastní operace je mnohem složitější.

Taky se prý už ví, že když se tuk odsaje ve správných vrstvách, tak provokací kolagenu dojde i ke kontrakci kůže. „Takže na liposukci mohou i 50leté nebo 60leté dámy. To jsme si na začátku vůbec nedokázali představit,“ říká Jiří Kučera.

A co hodně obézní?

Liposukce je vhodná i pro hyperobézní. „Operace jsou složitější a pacient musí být před i po zákroku pod drobnohledem. Ale jde to. A můžeme jim alespoň trochu pomoci.“


Jiří Kučera, plastický chirurgDvouhodinovou operací vám změníme vzhled. Vy ale musíte restartovat vlastní myšlení. Jen tak opravdu zhubnete,

Bolí to?

Jiří Kučera preferuje operace v celkové anestezii, nebo alespoň v analgosedaci. „Po operaci jste pak první hodiny v péči anesteziologa, který se postará o to, aby vás nic nebolelo. Domů jdete druhý den a nějaké ty léky na bolest dostanete i na doma. Většina lidí to zvláda v pohodě. Není to žádné drama,“ říká.

Musíte změnit myšlení

Ale pokud máte v hlavě jen to, že liposukcí zhubnete, tak to nestačí! Věřte, že svou původní váhu budete mít zpátky nejpozději do šesti měsíců. Začít tak musíte u svého jídelníčku a změnit musíte i svůj životní styl. Jen tak se pohnete z místa.

Biopsie kostní dřeně

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio