„Létáme pomalu na Mars, ale neznáme sami sebe,“ říká mentální kouč sportovců Marian Jelínek

7. květen 2019

Zažil zlatá 90. léta Jaromíra Jágra v NHL. Do jeho rukou se svěřili tenistka Karolína Plíšková, hokejový brankář Petr Mrázek, ale třeba i talentovaný mladý plavec Jan Micka. V čem je kouzlo mentálního koučinku?

Dlouhá léta se svět sportu zaměřoval jen na zvyšování fyzického výkonu. Teprve nedávno se sportovci a trenéři začali zajímat i o stav mysli. „Létáme pomalu na Mars, ale neznáme sami sebe,“ shrnuje Marian Jelínek v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

Sportovci na antidepresivech

Marian Jelínek, hokejový trenér a mentální kouč

Podle Jelínka bychom se měli vrátit k antickému ideálu kalokagathie, harmonie těla a mysli. „My jsme to rozsekali a vytváříme stroje, které jsou třeba úžasné fyzicky, ale nedodělají školu nebo berou antidepresiva,“ říká odborník na sportovní psychologii a mentální koučink.

Klíčový neúspěch

„Nezabráním tomu, že mě někdo na Facebooku pomluvil. Nemůžu vrátit zpátky chybu, kterou jsem udělal. Ale můžu ovlivnit svoji vnitřní reakci na tyto věci,‟ shrnuje Jelínek podstatu mentálního koučinku. „Vrcholový sport není o úspěchu, ale o tom, jak se zachováš k neúspěchu. A možná je o tom i celý život.“

Proč je potřeba, abychom se naučili vystupovat ze své komfortní zóny? Jak rozeznat koučink od manipulace? A co stojí za úspěchem Jaromíra Jágra? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Tereza Kostková , and
Spustit audio

Související