Lékařka: Jsou vašemu dítěti dva roky a nemluví? Pokud pořád sedí před obrazovkou nebo monitorem, tak se vůbec nedivím

14. únor 2018

Špatná výslovnost některých hlásek, „šlapání na jazyk“, výrazné sykavky. To všechno jsou poruchy řeči, které může mít jak dítě, tak dospělý. Horší jsou ale poruchy vývojové. Kdy by rodiče měli zpozornět?

„U takzvané dětské patlavosti záleží na rodičích, jestli se jí nakonec podaří odstranit,“ říká přednostka Foniatrické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze Olga Dlouhá. Mnohem vážnější jsou podle ní vady vývojové.

Nejdřív vada řeči, pak dyslexie

„Základním symptomem je opožděný nástup řeči dítěte, kdy nezačíná mluvit kolem dvou let nebo ve třech letech netvoří samostatné věty.“ Společným znakem je pak malá slovní zásoba dítěte, dysgramatismy a nesrozumitelná řeč. Může za to dnešní styl života: dítě tráví množství času u počítače nebo tabletu.

„Řečový příklad v rodině, jako je třeba čtení pohádek před spaním, dnes dětem opravdu hodně chybí. Proto dítě nemluví! Obrazovka s ním sama prostě nekomunikuje.“ Vývojové vady řeči jsou vidět nejdřív, pak se ale objeví dyslexie a dysortografie, tedy problém s výukou čtení, pak i psaní hlavně diktovaných textů.

logopedie

Jak vypadá „zdravý“ vývoj řeči

Kolem 10. měsíce začíná dítě používat první slovíčka „máma, táta, auto, babi“. Někdy se u dětí až do dvou let objevují první citoslovce „haf, čiči, bác, au, ham“. Pokud ale ve třech letech představují tyto výrazy 30−50 % slovní zásoby, měli byste zpozornět. Navíc když slova nespojuje (táta hají).

Problém s řečí by ale měl odhalit pediatr, hlavně na tříleté prohlídce. Pokud totiž dítě ani ve třech letech nemluví ve větách nebo je jeho řeč nesrozumitelná, přestože dobře vidí i slyší, může jít o nějakou patologii.

Jaké jsou formy vývojové dysfázie?

  • receptivní forma nebo porucha rozumění řeči, kdy dítě jakoby neslyší, přestože periferní sluch mají v pořádku, ne ale už centrální)
  • expresivní dysfázie (děti dobře rozumějí, ale mluvit začínají velice pozdě, třeba až ve 4 letech)
  • pervazivní vývojové poruchy řeči (děti s autismem)
  • opožděný vývoj řeči prostý (genetické souvislosti, kdy dědeček dítěte mluvil až od 3−4 let)
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio