Lékař: Na neléčené křečové žíly můžete i zemřít

21. září 2016

Návštěvu lékaře neodkládejte. Podle primáře Žilní kliniky se to samo nevyléčí. A pokud přijdete pozdě, máte problém ještě větší.

Až 86 % žen má křečové žíly. Kdy návštěvu odborníka neodkládat? „Pokud máte na noze něco, co tam nepatří a kroutí se to jako drobní hadi. Křečové žíly,“ říká primář Ota Schütz. Nenechávejte si pro sebe ani bolesti, tlaky, pocity svědění nebo cokoli vás v běžném životě omezuje.

„Neléčené křečové žíly stojí za vznikem bércových vředů. Ty se velmi těžce hojí. Máte je jako takové celoživotní prokletí. Když vás postihne embolie, můžete v karjním případě na křečové žíly i zemřít.“ Nebojte se tedy, pokud se lékař rozhodne, že je vaše žíly třeba operovat.

Léčba?

Dnešní medicína má mnoho možností léčby, dokonce i bez narkózy. Pozor ale na to, že laserová, radiofrekvenční a kosmetická léčba křečových žil není hrazená zdravotními pojišťovnami. Primář slibuje, že léčba je bezbolestná a kosmetický efekt by měl být stálý.

„Pokud ale budu upřímný, křečové žíly se vám mohou kdykoli vrátit. Třeba na základě rodinné dispozice (vašeho genetického kódu). Co ale řešit umíme je, aby se po operaci už znovu nevytvořily na stejném místě. A to je myslím podstatné,“ dodává Schütz.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.