Krémová cuketová polévka
Cuketa zvyšuje výkon mozku, obranyschopnost organizmu a je taky vhodná k redukční dietě. Navíc z původně neslané nemastné dužiny dnes dokážete vyrobit doslova gurmánský pokrm.
Ingredience:
1 cibule
trocha nastrouhané mrkve
špetka drceného kmínu
muškátový ořech
máslo
brambora
cuketa
citron
olivový olej
lněné semínko
Příprava:
1. Na oleji opečete drobně nakrájenou cibuli s troškou jemně nastrouhané mrkve a celeru a špetkou drceného kmínu.
2. Když vše zavoní, přidejte utřené dva stroužky česneku a na jemném struhadle dostrouhejte malinko muškátového ořechu a vhoďte kousek másla. Pak polévku zahustíte nastrouhanou vařenou bramborou.
3. Vše promíchejte a pak přidejte nastrouhanou cuketu, ochucenou sůl a zalijete zeleninovým vývarem. Aby polévka byla patřičně hustá, cuketou nešetřete. Vše vařte intenzivně cca 5 minut. Pak přidejte smetanu a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka.
4. Až budete mít polévku na talíři, dokapejte trochu citronu a zasypejte jemně praženým lněným semínkem (stačí pražit nasucho na pánvi asi 3minuty, jen si pánev přikryjte pokličkou, semínka totiž soutěží ve skoku vysokém). Nakonec zakápněte trochou olivového nebo ještě lépe dýňového oleje. A na úplný závěr zapíchněte pro ozdobu bazalku nebo mátový list.
Pošlete nám svoje recepty na e-mailovou adresu rano@rozhlas.cz. Vybrané recepty odvysíláme vždy v pátek po 5:00.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.