Krasobruslařská hvězda, po které neměla zůstat ani stopa. Příběhy slavných: Ája Vrzáňová

24. srpen 2018

V pětidílném dramatizovaném životopisu účinkují Jiří Hromada a Daniela Kolářová.

Když se v roce 1947 stala Alena Vrzáňová (16. 5. 1931–30. 7. 2015) poprvé mistryní Československé republiky v krasobruslení, nebylo jí ani 16 let. O rok později byla mistryní republiky znovu, a navíc na mistrovství Evropy získala třetí místo. Na mistrovství Evropy 1949 v Miláně byla druhá a na mistrovství světa v Paříži získala zlato.

V roce 1950 na nejvyšším stupni vítězů stála hned dvakrát: zlatou medaili obdržela za první místo na mistrovství Evropy v Oslu a druhou zlatou si odnesla za první místo na mistrovství světa v Londýně. Její zásluhou vlastně Československo po druhé světové válce proniklo mezi krasobruslařské velmoci. Ale pak...

Jakoby neexistovala

Anketa Sportovec roku 2010 - Ája Vrzáňová, krasobruslení

Pak zůstala v Anglii. Emigrovala. Její rodině doma zkonfiskovali majetek a jí sebrali všechny trofeje. Nesměla po ní zůstat ani stopa. Když se po 40 letech situace změnila, napsala paměti Na bruslích do světa. V nich pravdivě líčí, proč a za jakých okolností svou vlast opustila.

Právě v tu dobu ji zachycují rozhlasové Příběhy slavných. Áju Vrzáňovou (Daniela Kolářová) navštíví muž-obdivovatel (Jiří Hromada). Do jejího života a práce je zasvěcen, ale přesto se zvědavě vyptává.

Účinkují: Jiří Hromada a Daniela Kolářová

Dramaturgie: Helena Herbrychová

Scénář: Ivan Němec

Hudební spolupráce: Jiří Strohner

Režie: Markéta Jahodová

Premiéra 20. srpna 2018

autor: Ivan Němec
Spustit audio

Související