Král komedií a pohádek Václav Vorlíček. S Milošem Macourkem se seznámili ve vlaku

Václav Vorlíček, významný jubilant, který by dnes oslavil jedenadevadesáté narozeniny, měl podle vlastních slov v životě jedinou ctižádost: bavit lidi. Napsal Luboš Mareček. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Klíčovým okamžikem pro Vorlíčkovu profesionální dráhu bylo setkání se scenáristou Milošem Macourkem. Seznámili se ve vlaku cestou na zlínský festival a vytvořili osvědčený tandem. Průlom ve Vorlíčkově tvorbě představovala parodie na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966. Snímek s půvabnou Olgou Schoberovou okouzlil i v zahraničí. Tam bodovaly i další Vorlíčkovy komedie Pane, vy jste vdova či Dívka na koštěti.

Vorlíček režíroval nesmrtelné pohádky

Václav Vorlíček chystal celobarevnou americkou verzi Jesie, projekt však přeťal příjezd ruských tanků v roce 1968. Pod jeho režijní taktovkou vznikly klasické pohádky Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice. Natočil i pohádky s fantastickými příběhy jako třeba Arabela.

„Nikdy jsem neměl jinou ctižádost než bavit,“ říkával tvůrce filmových komedií a pohádek. K široké oblíbenosti Vorlíčkových skvěle napsaných i zrežírovaných filmů značně přispěli také populární komediální herci.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit americkému spisovateli, který pravidelně a rád navštěvuje Českou republiku.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související