Návštěva u tvůrce legendárních pohádek, režiséra Václava Vorlíčka

6. únor 2019

Smutná zpráva... Zemřel tvůrce legendární pohádky Tři oříšky pro Popelku, seriálu Arabela či komedie Dívka na koštěti, režisér Václav Vorlíček. Připomeňte si jej v pořadu redaktorky Evy Boudové z roku 2014.

U diváků poprvé zabodoval parodií na komiksové seriály KDO CHCE ZABÍT JESSII? Snímek získal na Mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu v roce 1966 hlavní cenu a podobně zabodoval i na filmovém festivalu v Locarnu.

Režisér našel svou parketu v tvorbě dobrodružných a utopicky laděných filmů v komediálním žánru. Potvrdil to parodií na špionážní snímky bondovského typu KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY.

Václav Vorlíček

Václav Vorlíček vytvořil úspěšný tvůrčí tandem se scénáristou Milošem Macourkem. Plodem jejich spolupráce se stala i crazy komedie PANE, VY JSTE VDOVA!, která opět zaznamenala mimořádný divácký úspěch doma i v zahraničí a představitelce hlavní role, Ivě Janžurové, přinesla ocenění nejlepší herečky festivalu v Terstu. Na tomtéž festivalu uspěla později i pohádková komedie DÍVKA NA KOŠTĚTI, v níž hlavní roli ztvárnila populární zpěvačka Petra Černocká.

Od natočení jeho legendární pohádky TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU uplynulo právě čtyřicet let. V kinech ji tehdy zhlédlo 2,8 milionu diváků, další desítky milionů k nim přibyly během vánočních repríz na televizních obrazovkách.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio