Koupel v odvaru z květů růže pomáhá snižovat horečku

5. prosinec 2012
Rada pro tento den

Pro dnešní den jsme vybrali rady bylináře Vládi Vytáska, jak používat léčivou bylinu růži stolistou.

Tato růže se v minulém a předminulém století pěstovala téměř v každé zahrádce, nyní upadla v zapomnění
Snad proto, že kvete jen v červnu, tedy pouze jeden měsíc v roce, a pro svoji velikost se nevejde do menších zahrádek. Netvoří šípky, rozmnožuje se pouze odkopky a dřevitými řízky. Ze všech růží má nejsilnější vůni a jako jedna z mála přežila letošní únorové holomrazy.

Růžový olej
V Bulharsku se z okvětních lístků této růže a růže damašské lisuje vzácný olej, léčebně ji ve Francii nejvíce využíval bylinář Maurice Mességue a v Rusku bylinářka Nina Kovaleva. Léčebné využití je velmi široké. Růže obsahuje antivirové látky, které pomáhají při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení.

Další léčebné účinky
Růže dále zastavuje průjem, snižuje hladinu cukru v krvi, udržuje správnou hladinu cholesterolu, harmonizuje centrální nervový systém (působí tedy proti depresi a smutku), pozitivně působí proti nespavosti, ochraňuje játra, tonizuje organismus, optimalizuje složení střevní mikroflóry a nezanedbatelný účinek má i při léčení žaludečních a dvanáctníkových vředů. Užíváme květ ve formě nálevu, při průjmech a pro vnější použití si připravíme krátkodobý odvar.
Koupel v odvaru z květů růže pomáhá snižovat horečku, ulevuje při revmatických obtížích a namožených svalech. Sušené okvětní lístky růže stolisté jsou velmi vhodné do směsí: například na deprese ji kombinujeme se šantou kočičí citronovou a s meduňkou, při namožených nebo jinak oslabených hlasivkách kloktáme odvarem ze směsi růže s řepíkem lékařským a se šalvějí v poměru 3 díly růže, 3 díly řepíku a jeden díl šalvěje.

Další podrobnosti najdete v prosincovém časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.