Kopřivový špenát, snadná jarní lahůdka

27. duben 2012
Rada pro tento den

Kopřivu nemusíme sázet, přihnojovat ani chránit před škůdci. Přitom zjara poslouží jako skvělá surovina pro výtečný a zdravý špenát, a to zcela zdarma.


Obsah živin je úctyhodný
Chce to jen využít chvíle, kdy jsou kopřivové listy mladé a šťavnaté. Lze je upravit stejně jako špenát, přidávat je do polévek, či nádivek, fantazii se meze nekladou. Kopřiva (Urtica) je svými léčivými vlastnostmi dobře známá. Vzhledem k tomu, že je celé tělo rostliny pokryto žahavými trichomy, není kopřiva vhodná pro přímou konzumaci. Před úpravou je nutné listy spařit horkou vodou. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), minerálních látek, karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny a aminy acetylcholin (asi 1 %) ‑ histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), dále sacharidy, vitamin B2 a zejména v mladých listech je i vitamin C, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny, fytoncidy, kyseliny šťavelová, mravenčí, octová, pantotenová (B6), křemičitá a další látky.

Příprava
Jak připravit z kopřiv špenát? Především je třeba počítat s tím, že kopřivy výrazně zmenší objem, proto se hodí jich natrhat hodně. Kopřivové listy nebo celé mladé výhonky rostlin spaříme vařící vodou a rychle je ochladíme vodou studenou. Tak připravíme základ špenátu a dále postupujeme stejně jako s pravými špenátovými listy. Zvolit můžeme i variantu špenátu s kopřivou v poměru 1:1: Na pánvi tedy zpěníme na kapce oleje nadrobno nasekanou cibulku. Přidáme spařené listy a prolisované 1–3 stroužky česneku a vše mírně podusíme. Před dokončením přidáme celé vejce, promícháme a dochutíme solí a pepřem. Špenát můžeme zjemnit lžičkou másla či sladkou či kysanou smetanou.

Další tipy pro jarní jídelníček najdete v internetovém Receptáři na webu www.ireceptar.cz

Spustit audio