Konkurs do divadla jsem dělal na zapřenou. Rodiče nechtěli, abych byl hercem, prozrazuje Petr Rychlý

15. srpen 2023

Třikrát ho odmítli na pražské DAMU. „Poprvé to se mnou zamávalo. Když dostanete úředně potvrzeno, že nemáte talent, tak je to smutné. Ale touha dělat divadlo byla velká. Taková, až jsem našel divadlo v Mostě,“ ohlíží se. Který moment rozhodl o tom, že z něho nebude ekonom? Proč se po deseti sezonách rozhodl opustit domovské vinohradské divadlo? Jakými pocity procházel, když ho v inscenaci S pravdou ven režíroval vlastní syn?

„Tam tenkrát vypsali konkurs a já ho udělal. Bylo to navíc na zapřenou, protože rodiče nechtěli, abych to dělal.“ V Mostě se setkal s vynikajícím režisérem Lubošem Pistoriem, který byl v té době nucen pracovat mimo Prahu. „Nabídl mi soukromé vzdělání, a když jsem byl na vojně, každou neděli jsem k němu chodil. Udělal mi seznam povinné četby a pracoval se mnou,“ vzpomíná.

Momentálně patří Petr Rychlý k nejvýraznějším tvářím pražského divadla Kalich, kde v roce 2022 nazkoušel hru „S pravdou ven“. Hereckým partnerem je mu Luboš Veselý, s nímž mají skvělou chemii a na jevišti se dokážou dohodnout i beze slov. Režie se ujal jeho syn Ondřej a díky zkoušení této hry se poznali úplně z jiné stránky.

Teď má Petr Rychlý v Českém Krumlově roli napůl uměleckou a napůl atletickou. „V té roli mě diváci uvidí dvakrát, i když nebudou pít,“ směje se. „Je to dvojrole. Hraju hospodského Jindru a krále Jindřicha VIII. Než se otáčivé hlediště otočí, tak jsem někdo jiný a strašně se u toho naběhám. Tuhle jsem si strčil do punčochy krokoměr a naběhám víc než čtyři kilometry,“ uzavírá v Blízkých setkáních Petr Rychlý.   

autoři: Petr Rychlý , Vasil Fridrich , eh

Související